Foto: Rolf Waltersson.

Lurendrejeri med priser – Den dyraste laxen har “LÄGSTA PRIS”

När jag handlade idag (24 september) i den stora livsmedelskedjan var jag bland annat ute efter fryst lax. I en av frysdiskarna lyser en stor röd lapp vid ett fack med fryst lax med texten “LÄGSTA PRIS”. Trots att det var “lägsta pris” var kilopriset ganska högt, 308,93 kronor.

Lustigt pris förresten, att man landat på 93 öre. Är det för att det ska låta trovärdigt på något sätt, ja nästan vetenskapligt. Att man inte vill skinna kunderna “mer än nödvändigt”.

Kan också lägga till att priset står med stora röda siffror, medan jämförpriset står med mycket små svarta siffror. Förhoppningen är nog att kunderna inte ska läsa det finstilta.

Men är 308,93 kronor per kilo det lägsta priset är det väl bara att bita i det sura äpplet om jag nu vill ha fryst lax. Men innan jag tar en förpackning med “LÄGSTA PRIS” går jag en sväng bland frysdiskarna.

Då får jag syn på fryst lax av ett annat fabrikat. Det har kilopriset 272,50 kronor. Alltså nästan 37 kronor billigare än det med “LÄGSTA PRIS”.

Är det så här butikerna gör – sätter upp lockbeten med “LÄGSTA PRIS” som inte är lägsta pris. Och sedan hoppas att kunderna går på finten?

Vi vet ju att man på olika sätt försöker lura och vilseleda kunderna. Bland annat genom “krympflation”. Varan har samma pris som tidigare, men förpackningarna har gjorts mindre, vilket också är en smyghöjning av priset.

Till exempel att 500 gram kaffe har krympt till 450 gram, eller 425 gram, men till samma pris som 500 gram kostade tidigare.

En annan variant är att man anger priset “per förpackning”, med stora röda siffror. Till exempel ost för 89,90 kronor “per förpackning”. Tanken är nog att kundens första tanke skall vara att 89,90 är kilopriset. Visserligen står kilopriset nånstans, men med pyttesmå svarta siffror.

Ett annat sätt att narras är att ha stora förpackningar. Till exempel förpackningen med flingor och müsli som bara är fyllda till två tredjedelar. Ibland bara till hälften.

Det innebär att lastbilar och långtradare åker land och rike runt med luft. Beräkningar har gjorts där man kommit fram till att det transporteras över 100 miljoner liter luft årligen på våra vägar. Vilket motsvarar 1 000 tomma lastbilar. (se lästips)

Rolf Waltersson

Lästips:

När flingpaketen är luftslott

You May Also Like