Det gäller att uträtta sina behov kvickt – i alla fall om man jobbar på ICA:s lager i Upplands Bro…

Längden på arbetares toalettbesök mäts på ICA:s lager

Längden på toabesök mäts. Lägre prestationer på lagret bestraffas. Sådan information har fått Integritetsskyddsmyndigheten att inleda en granskning av ICA, som tillbakavisar uppgifterna, skriver LO:s tidning, Arbetet.

Via anställningsnumret i IT-systemet kan arbetsgivaren kontrollera anställda på ICA:s lager – hur länge de är på toaletten, hur många kollin de plockar upp i arbetet, och så vidare…

Enligt uppgifter som kommit in till Integritetsskyddsmyndigheten används den möjligheten på företagets lager i Upplands Bro norr om Stockholm. Därför har myndigheten nu inlett en granskning utifrån dataskyddsförordningen.

I ett brev till ICA frågar myndigheten om det finns fog för uppgifter om att bland annat anställda som inte lever upp till önskad produktion bestraffas. Enligt informationen som orsakat granskningen straffas nämligen den som inte plockar tillräckligt många kollin med till exempel kränkningar och utebliven kompetensutveckling.

– Det påminner om det som, så kallade tidsstudiemän sysslade med strax innan gruvstrejken i Malmfälten, konstaterar Kjell Ratio, tidigare välfärdsutredare på TCO och på LO.

LKAB införde UMS (Universal Maintenance Standard) för att se hur lång tid olika moment fick ta. Det blev en metod för att “effektivisera” produktionen. UMS ledde till en mycket stark kontroll av arbetarna, bland annat började man kontrollera hur länge arbetarna var på toaletten. UMS-mätningen kunde leda till löneavdrag.

You May Also Like