Pistolen Non-Violence med knuten pipa på Sergelgatan i Stockholm skapad av Carl Fredrik Reutersvärd. Foto: Rolf Waltersson.

Non-Violence Art Projekt

När jag för ett tag sedan traskade runt med min kamera här i centrala Eskilstuna fick jag syn på en gamma moped av märket Puch i ett skyltfönster. Eftersom jag själv fick en Puch när jag fyllde 15 år, blev jag nyfiken och stannade till för att kolla lite närmare.

Då får syn på en pistol i samma skyltfönster. En färgglad pistol med knuten pipa. Alltså samma design som den berömda pistolen Non-Violence med knuten pipa som skapades av Carl Fredrik Reutersvärd och som finns som statyer/skulpturer i många städer runtom i världen – bland annat framför FN-skrapan i New York.

Jag har sett och fotograferad pistolen som finns på Sergelgatan i Stockholm mellan Hötorget och Sergels torg.

Naturligtvis blir jag nyfiken på pistolen i skyltfönstret och undrar om det finns något samband. Och det gör det.

Pistolen i skyltfönstret ingår i ett projekt som heter NON-VIOLENCE ART PROJEKT.

Pistolen i skyltfönstret. Foto: Rolf Waltersson.

Eter mordet på John Lennon 1980 blev Carl Fredrik Reuterswärd tillfrågad av Lennons hustru Yoko Ono om han ville göra ett konstverk till minne av John Lennon och hans kamp för freden.

Carl Fredrik Reuterswärd, John Lennon och Yoko Ono var goda vänner sedan en tid tillbaka.

Som en fortsättning överlät sedan Carl Fredrik Reuterswärd rättigheterna till skulpturen till organisationen Non-Violence Projekt Foundation som sedan har utnämnt ett antal kulturambassadörer runtom i världen.

För att finansiera detta projekt har man låtit tillverka ett antal miniatyrer av Non-Violence-pistolen där överskottet av försäljningen går till att bland annat utbilda lärare och unga människor runtom i världen i ickevåld, självkänsla och konflikthantering.

Organisationen har sedan starten 1993 utbildat med än 8 miljoner unga människor och lärare i 30 länder på 5 kontinenter.

För att göra dessa miniatyrpistoler mer “värdefulla” har ett antal “kändisar” ställt upp som fredsambassadörer genom att delvis forma och signera dessa pistoler. Pistolerna är gjorda i nån slags hårdplast. Men det finns även pistoler som är gjorda av beslagtagna illegala vapen som smälts ner och blivit nya pistoler i fredens tjänst.

Bland dessa kändisar kan nämnas boxaren Muhammad Ali (Cassius Clay). Han vägrade inställa sig för tjänstgöring till Vietnamkriget. Alis vapenvägran gjorde att han fråntogs sina VM-titlar och helt förvägrades boxningslicens under ett antal år.

Andra är Beatlesmedlemmarna Ringo Starr och Paul McCartney.

Bland svenska kändisar som ställt upp som fredsambassadörer kan nämnas sångaren Håkan Hellström och de hockeyspelande tvillingbröderna Henrik och Joel Lundqvist.

Det är för övrigt dessa man ser på bilden där de signerar ett antal Non-Violence-pistolen. Tittar man noga ser man att plattan pistolen står på är ritad som en hockeyrink.

Den pistol jag såg i skyltfönstret är just en sådan som signerats av hockeytvillingarna Lundqvist.

Nu får man hoppas att de kändisar som ställer upp som fredsambassadörer gör detta av övertygelse.

Jag har aldrig hört att Håkan Hellström gjort några uttalanden i den riktningen. Eftersom han inte ingår i min “spellista” vet jag inte heller om han har några texter som riktar sig mot krigets och våldets vansinne.

Och när man ser hockeyspelaren Henrik Lundqvist på TV så är det när han är “ambassadör” för mjällschampo.

Jag avslutar med ett citat av John Lennon:

“We are all responsible for everything that goes on”.

Ja så är det. Men en del har större ansvar än andra. Till och med mycket större ansvar.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like