ICA-handlare åtalade för insiderbrott

I ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten kan man läsa att 18 ICA-handlare nu blivit åtalade. De är misstänkta för insiderbrott i samband med att ICA köptes ut från börsen hösten 2021:

Vår tes tidigt i utredningen var att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut ICA från börsen läcktes av någon från ICA-handlarnas förbundsstyrelse.

Ett antal personer agerade sedan på insiderinformationen, som vid det tillfället inte var känt för marknaden, genom att köpa större aktieposter.

Under utredningens gång har vi genom förhör och säkrad bevisning kunnat stärka den tesen”,

säger Pontus Hamilton, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten.

Enligt åklagaren handlar det om cirka 20,5 miljoner kronor som de 18 åtalade tjänat genom att olagligen utnyttjat sin insiderinformation.

Samtliga misstänkta är ICA-handlare vid ICA-butiker i Syd- och Mellansverige.

I en kommentar till åtalet säger Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund:

Vi ser allvarligt på att åtal nu är väckt. ICA:s ansvarsnämnd kommer att följa den juridiska processen och, när den är klar, vidta eventuella interna åtgärder.

Åtalen rör individer, men då ett antal av dem är medlemmar i ICA-handlarnas Förbund påverkas naturligtvis även vi, och ICA:s varumärke, av denna situation”.

—Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund

Huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt inleds i början av september och planeras pågå under åtta veckor, skriver Ekobrottsmyndigheten i sitt pressmeddelande 15 maj.

Det ska bli intressant att se hur detta slutar. Det är ytterst ovanligt med fällande domar när det gäller till exempel ekonomiska brott, men även miljöbrott.

Den här gången gäller det förmodligen inte heller personer som ingår i några kriminella gäng, vilket också talar till deras “fördel”.

Hur mycket samhället förlorar årligen genom ekonomisk brottslighet är svårt att säga exakt. Men Ekobrottsmyndigheten skriver:

“Årliga förlusten: Över 100 miljarder

Den ekonomiska brottsligheten gör att staten går miste om skatter och avgifter samtidigt som våra välfärdssystem missbrukas av kriminella.”

Lästips:

Rolf Waltersson

Läs också:

Längden på arbetares toalettbesök mäts på ICA:s lager

You May Also Like