Kuppregimen i Bolivia kastar masken: arresteringar och fascistiskt våld mot oppositionen

Dramatisk utveckling i Bolivia: Valen omöjliggörs och saboteras, vänsteroppositionen attackeras och åtalas.

Svenska medier slog upp påståenden om valfusk i Bolivias presidentval förra året och Sveriges utrikesminister Linde stödde kuppen. När det visade sig att det inte förekommit valfusk blev det tyst. Och nu hindrar kuppregimen de förestående valen med våld och domstolar, eftersom de vet att de skulle förlora. Kuppregimen agerar i intimt samarbete med USA.

Högern accepterar inte ett valnederlag. Först har valen skjutits upp gång på gång. Protesterna mot detta växer. Då väljer regimen att släppa loss såväl polismakten som paramilitära, fascistiska grupper mot de protesterande. Och åtalar alla politiska motståndare på vänsterkanten. Allt i syfte att hindra demokratiska val. Var finns nu våra politiker, medier, Civil Rights Defenders och den samfällda kören som försvarade kuppen i höstas?

Öppet rasistiska och fascistiska grupper spelade stor roll i kuppen i höstas. Nu mobiliseras de igen mot de folkliga protesterna.

Zoltan Tiroler

Den av bland andra svenska liberaler, Sveriges utrikesminister Ann Linde och USA:s president Donald Trump omhuldade kuppregeringen mobiliserar nu sina fascistiska blodhundar för att krossa arbetare- och småbonderörelsen i Bolivia.

Kuppregimen och fascisterna mobiliserar

Telesur 200810

Åklagaren i La Paz, Marco Cossio, har åtalat såväl den störtade presidenten Evo Morales, ledaren för fackföreningsrörelsen Juan Carlos Huarachi som socialistpartiets presidentkandidat Luis Arce, samt dennes vice David Choquehuanca.

De påstås, tillsammans med andra, vara ansvariga för de omfattande protester som pågått sedan en vecka för kraven på fria val och demokrati. Åklagaren säger att kuppregimen lagt fram anklagelserna på grund av de vägblockader som protesterande människor upprättat. Åklagaren som ansvarar för fallet, Alexis Vilela, uppger att anklagelserna gäller terrorism, folkmord, brott mot den allmänna hälsovården med mera.

Cossio understryker att anklagelserna kommer från regeringen, men att han agerar objektivt, utan politiska påtryckningar och att han inte lyder något parti. Åklagarmyndigheten i La Paz driver sedan 5:e augusti en process mot ytterligare 12 personer. Och i söndags utfärdades order till polisen om att häkta fem personer.

I måndags mobiliserades tusentals bolivianer i en generalstrejk som fackföreningsrörelsen COB uppmanat till. Strejken stöds av tiotals fackliga och sociala organisationer och kräver att valen ska hållas som planerat 6 september. Protesterna har inneburit blockader av huvudvägar i olika delar av landet liksom manifestationer och demonstrationer. Utanför Högsta Valmyndigheten pågår hungerstrejker.

Telesur 200810

Fiscalía boliviana procesa a Evo Morales y al líder de la COB

Kuppregeringen mobiliserar de paramilitära grupperna

Bolivias regim mobiliserar paramilitära grupper på yttersta högerkanten. Paramilitärer och insatsgrupper knutna till kuppregimen har börjat genomföra attacker mot de sociala rörelserna. De har överfallit demonstrationer i tre olika regioner av landet medan säkerhetsstyrkorna tittar bort. Detta på den sjunde dagen av de landsomfattande protesterna som kräver val och demokrati.

Människorättsföreträdare varnar för att paramilitärerna och de civila insatsstyrkorna attackerat de som står vid vägspärrarna och har skadat flera personer. Bolivias Ombudsman, Nadia Cruz, har rapporterat till Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter och till FN:s människorättschef Michelet Bachelet att polisstyrkorna vänt sig till irreguljära civila grupper “med en parapolis- och paramilitärkaraktär” för att häva vägspärrarna som organiserats av sektorer inom arbetarklassen i sitt motstånd mot kuppen.

Ombudsmannen fördömde att en av dessa grupper i lördags fanns vid Plaza Abaroa i La Paz, där ungdomar håller vakt och hungerstrejkar utanför Högsta Valdomstolen. Insatsgrupperna hotade ungdomarna och krävde att de avslutar sin protest. Polisen stod passiv och tittade på. De protesterande säger att de är sårbara vid en eskalering av attacker mot dem då också journalister är rädda för att rapportera händelserna på grund av hotelser från de våldsamma grupperna.

Föreningen för Mänskliga Rättigheter i Bolivia har uppmanat internationella organisationer att uttala sig om dessa brott. Det rapporterar också att en journalist från TV-kanalen Cadena A överfölls medan han filmade högergrupperna när dessa skrämde och hotade ungdomar och studenter som protesterade.

I lördags arresterades 61 lantarbetare i samhället Samaipata i departementet Santa Cruz efter ett bakhåll från de paramilitära högergrupperna Samaipata Civic Committee i gemensam aktion med polisen. Flera av de som greps och senare släpptes, rapporterar om misshandel och tortyr. De hävdar också att polisen placerade sprängmedel bland deras tillhörigheter för att anklaga dem för att ha detta på sig. Ca 40 personer hålls för närvarande och är politiska fångar, varav vissa falskeligen har beskyllts för att ha haft sprängmedel på sig.

En annan extremhögergrupp som kallar sig Cochala Youth Resistance RJC belägrade en vägspärr i Cochabamba i söndags. De körde omkring på motorcyklar och andra fordon, iförda skottsäkra västar och viftade med hemmagjorda bazookas.

Socialistpartiet, MAS´, kandidat till presidentposten Luis Arce, säger  att händelserna i Cochambama “visar hatet och våldet som insatsgrupperna hyser, grupper som mobiliserats av regimen för att kasta in landet i våldsam social oro.”

Ombudsmannens kontor säger att det upprepade gånger “krävt att Bolivias Polis, regeringsministeriet och Riksåklagarämbetet ska vidta nödvändiga åtgärder för att undersöka brotten som begås av dessa irreguljära grupper och att myndigheterna ska följa rekommendationerna från internationella organisationer så att dessa irreguljära grupper avvecklas.

Regimens inrikesminister Arturo Murillo har dagligen slängt ut hot och ultimatum till de sociala rörelser som protesterar. Han har flera gånger sagt att han ska “göra slut på vägspärrarna under de kommande timmarna.”

Borgarklassens presidentkandidat, fascisten Luis Fernando Camacho. Bild från orinocotribune.com

Samtidigt har kuppledaren (fascisten) och presidentkandidaten Fernando Camacho publicerat ett öppet brev till den sittande interimspresidenten Jeanine Añez där han hotar att mobilisera de våldsamma extremistgrupperna, som spelade en avgörande roll i kuppen mot Evo Morales förra året, om regimen misslyckas med att krossa demonstranterna som kräver demokrati.

Jeanine Áñez, borgarklassens sittande kuppp-president. Bild från pbs.com

Andra vita, beväpnade rasistiska grupper har publicerat liknande hot på sociala medier där de lovar att, med stöd av regimen, krossa blockaderna som organiserats av fackföreningar och ursprungsbefolkningen.

Bolivias arbetare och småbönder kämpar för demokrati. Borgarklassen mobiliserar militär och fascister.

Telesur 200809

(Kuppegeringen hotar nu med militär för att häva vägspärrarna, Förevändningen är att mediciner behöver komma fram. Men demonstranterna har hela tiden släppt igenom transporter till sjukhus och kliniker).

Bolivia’s Regime Mobilizes Far-Right Paramilitary Groups

Artiklarna tidigare (11/8) publicerade på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like