Foto av: Cedric Fauntleroy /Pexels.com.

Första september är fluortantens dag

Idag är det fluortantens dag. Ni som är äldre kanske minns skolan då fluortanten kom med sin bricka och muggarna med fluor som man skulle gurgla sig och skölja munnen med.

Generellt sett har vi en god tandhälsa i Sverige. Men det finns grupper där klassklyftorna även ses i munnen.

Det är de fattiga och lågavlönade, fattigpensionärer och andra som inte har råd att regelbundet gå till tandläkaren så att hål i tänderna upptäcks i tid så att lagningar blir relativt lindriga jämfört om man väntar till dess tandvärken tvingar en att uppsöka tandläkaren. Och då kan det ha gått så långt att det blir både omfattande och väldigt dyra reparationer och tandläkarräkningar.

Därför har flera partier föreslagit att tänderna ska “ses som en del av kroppen” och omfattas av ett högkostnadsskydd, ungefär som vi har när det gäller övrig vård och för läkemedel..

Vänsterpartiet har i flera år drivit kravet att tänderna ska ses som en del av kroppen och ingå som en del av hälso- och sjukvården

Även SD driver det kravet i årets valrörelse. Men skillnaden är att SD vill finansiera tandvårdsreformen genom att skära ner på miljösatsningar, flyktingmottagning och bistånd till fattiga länder Det är alltså de som har det ännu sämre och är ännu mer utsatta som ska betala för bättre tandvård i Sverige.

Funktionsrätt i Sverige har inför årets val skickat en enkät till samtliga riksdagspartier där man frågar:

“Ska tandvården omfattas av högkostnadsskyddet?”

Partier som svarat Ja är:

  • Vänsterpartiet
  • Socialdemokraterna
  • Miljöpartiet
  • Liberalerna
  • Sverigedemokraterna

Partier som svarat Nej är:

  • Centerpartiet
  • Kristdemokraterna
  • Moderaterna

När man skriver om tandhälsa vore det tjänstefel att inte påminna om Vipeholmsanstalten där man bedrev experiment på mentalsjuka barn och ungdomar som tvingades äta stora mängder sega kolor för att se hur fort tänderna angreps av karies.

You May Also Like