Kryperiet för bläckfiskföretaget Amazon ifrågasätts nu brett

Idag (17/8) har både svenska Dagbladet och Aftonbladet artiklar som kritiskt granskar Amazons etablering i Sverige.

Aftonbladet inleder en artikelserie som man själv presenterar som “en granskning av hur regeringen Löfven med fagra löften, smicker och mössan har lyckats förmå Facebook, Google och Amazon att etablera sig i Sverige.”

Svenska Dagbladet Näringsliv ägnar ett helt uppslag åt Amazons rovdrift på den anställda arbetskraften och företagets vägran att träffa kollektivavtal med arbetarnas fackförbund. Tidningen berättar att senast i juni i år gick tusentals anställda vid sex olika Amazon-anläggningar ut i strejk mot företaget. Strejker och demonstrationer mot Amazon har genomförts även i USA, Storbritannien och andra länder som de stenrike e-handelsmogulen slagit klorna i.

Jeff Bezos, Amazons storägare och verkställande direktör, är idag världens rikaste man, med en personlig förmögenhet på 1 700 000 000 000 kronor (ettusensjuhundra miljarder).

Företagets filosofi handlar om att utnyttja sin storlek och styrka till att pressa fram förmånliga skattevillkor, låga avgifter, billig mark och fördelaktiga etableringsvillkor i allmänhet. Genom att spela ut stater, regioner och kommuner mot varandra kan Amazon belåtet betrakta lokala politikers konkurrerande budgivning.

Dessutom att utnyttja den överallt rådande arbetslösheten bland ungdomar och lågutbildade till att pressa fram låga löner och en mördande arbetstakt. Vid demonstrationerna mot Amazon i olika länder har arbetarna protesterat mot Bezos utsugningsmetoder.

Demonstration mot Amazon i New York, december 2019. Artikeln finns idag (17/8) i Svenska Dagbladet Näringsliv.

I en eFOLKET-artikel häromdagen (7/8) noterade vi att kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson välkomnar Amazon till Eskilstuna. Idag (17/8) skriver Eskilstuna-Kuriren om hur Jimmy Janssons bemött kritiska synpunkter på kommunledningens entusiastiska välkomnande av Amazon.

Sverige är ingen kommunistdiktatur, som Vänsterpartiet verkar tro. (…) Min utgångspunkt är känd sedan tidigare och den är att alla företag vinner på att ha goda arbetsvillkor. Då vinner man kunder,  svarade Jimmy Jansson Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui, enligt EK.

Jimmy Jansson tror på kapitalismen. Även de mest brutala formerna av den.

Frågan om de enormt energislukande serverhallarna, där Amazon redan har en etablerad i Eskilstuna, aktualiseras av Aftonbladet, som påpekar att IT-jättarna i detta sammanhang fått el-skatten reducerad med 95 procent.

IT-företagens relation till USA-s underrättelsetjänster har aktualiserats av Svenska Dagbladet i samband med tidningens presentation av Jia Tolentino. Vi förmodar att Jimmi Jansson inte har några problem med det heller.

En grundfråga är naturligtvis också den att Amazons verksamhet så totalt går på tvärs med den nödvändiga utvecklingen mot ett långsiktigt hållbart samhälle, med helt andra konsumtions- och transportmönster än dagens.

Åter igen: Det bekymrar inte Jimmy Jansson.

Avtalet om Amazons etablering tecknas. Från vänster till höger. Pär Eriksson, välbetald kommundirektör, en gång i tiden kommunist av det påstått “marxist-leninistiska” slaget, och med det förtydligande tillägget “r” (revolutionär), Jimmy Jansson, välbetald låtsassocialdemokrat med siktet inställt på karriär inom rikspolitiken, och Darren Mowry, Norden-representant för bläckfiskföretaget Amazon; välbetald springpojke åt storkapitalisten och arbetarplågaren Jeff Bezos. Bilden hämtad från Aftonbladet.

You May Also Like