Arbetarplågaren Jeff Bezos, världens rikaste man. Förmögenheten uppgår 2020 till cirka 1 700 miljarder kronor (1 700 000 000 000 !)

Det ökända arbetarfientliga USA-bolaget Amazon välkomnas till Eskilstuna av kommunledningen

Det ökända storföretaget Amazon, ägt av världens rikaste man Jeff Bezos, ska inom kort öppna ett storlager för e-handel i Eskilstuna. Det kommer att ligga i den så kallade logistiparken i Kjula.Lagret, 15 000 kvadratmeter stort,  skall ha hela Norden som operationsområde.

Amazon har redan etablerat en stor och enormt energikrävande server-hall för “molntjänster” i Eskilstuna. Svenska storföretag är kunder. Även server-hallen är lokaliserad till logistikparken.

Det tyska bolaget Kuehne Nagel kommer att sköta lagret åt Amazon. David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistikpark, tycker att det är mycket positivt. Och Kuehne Nagels Sverige-chef Helgi Ingólfsson säger till svt-Sörmland att han vill framhäva att “samarbetet med kommunen varit bra”.

Hur många arbetstillfällen som kommer att skapas vill ingen idag uppge.

Frågan är naturligtvis varför vi skall se det som positivt att det skapas ett enda arbetstillfälle i ett Amazon-företag i Eskilstuna, eFOLKET har i flera artiklar skrivit om rövarkapitalisten Jeff Bezos och Amazons hemska metoder.

Jia Tolentino. Bild: Paris Review.

I torsdags (6/8) kunde vi Svenska Dagbladets kulturdel läsa en rasande uppgörelse med Amazon och Jeff Bezos affärsmodell. Artikeln ingår i en serie på temat “vår tids stora bedrägerier”. Skribenten heter Jia Tolentino. Till vardags skriver hon essäer i The New Yorker. Hennes bok Falsk spegel, som handlar om USA under åren med Trump, kommer den 14 augusti ut i svensk översättning (Hillevi Jonsson), på förlaget Natur & Kultur.

Tidigare under veckan har företrädare för flera svenska fackförbund gemensamt gått ut med varningar för Amazons antifackliga och arbetarföraktande inställning och praktik.

De förnedrande och brutala arbetsvillkoren på Amazon-lagren har som grund att allt fler människor i dagens kapitalism tvingas att välja mellan arbetslöshet och vidriga anställningar. Socialdemokraterna i Eskilstunas kommunledning borde göra som staden New York gjort, och visa Amazon på porten.

En annan aspekt är att Amazons affärsidé, förutom utsugning av arbetare, bygger på utslagning av småföretagen inom handeln; och som en konsekvens av detta en ytterligare utarmning av stadskärnorna. Varför ska detta välkomnas?

En tredje aspekt är att Amazon står som representant för miljövandalism och ett fullkomligt ohållbart konsumtions- och transportmönster.

Men kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, låtsassocialdemokraten Jimmy Jansson, demonstrerar, inte oväntat, sin totala perspektivlöshet och sitt förbehållslösa knäfall inför rövarkapitalister och miljövandaler. Han representerar precis den typ av politiker som varken Eskilstuna, arbetarklassen globalt eller vår planet längre kan låta styra och ställa. Till Aftonbladet säger han idag (7/8), apropå Amazons etablering:

Det här är jättepositivt, jag är både glad och stolt. Även om det kanske inte blir någon fysisk påverkan så skapar det arbeten inom en sektor som kommer att växa lavinartat de kommande åren. Och det är inte negativt för någon.

Att applådera Amazons etablering i Kjula är lika skandalöst som det oansvariga förespråkandet av en storflygplats därstädes.

Jimmy Jansson, principlös kommunstyrelseordförande (S) i höger-buren. Bild: Tommy “Bimman” Andersson.

 

You May Also Like