Bild: Gerd Altmann / pixabay.

Friad efter att på svaga grunder pekat ut avliden som skyldig till mordet på Olof Palme

Den så kallade Skandiamannen är den som palmeåklagaren Krister Petersson på en presskonferens den 10 juni antydde var skyldig till mordet på statsminister Olof Palme. Någon bevisning värd namnet kunde han dock inte presentera

Flera anmälningar gjordes utifrån meningen att det handlade om förtal av avliden.

Nu meddelar överåklagare Anders JakobssonSärskilda Åklagarkammaren att det inte blir en förundersökning om förtal av avliden.

Min bedömning är att Krister Petersson visserligen pekat ut en person på ett sätt som kan vara förtal enligt brottsbalken, men sedan är frågan om det var försvarligt att lämna ut namnet. Och det anser jag, säger han till Dagens Nyheter.

Han framhåller att mordet på Olof Palme har varit föremål för ett betydande allmänintresse.
I massmedierna och av så kallade privatspanare har den så kallade Skandiamannen vid flera tillfällen pekats ut som mördaren.

Då menar jag att med hänsyn till dessa omständigheter har det varit försvarligt av Krister Petersson att i sitt beslut namnge den personen, säger Anders Jakobsson.

Att privatpersoner och svagt underbyggda spekulationer i kommersiella publikationer pekat ut Skandiamannen anser alltså en hög myndighetsperson inom åklagarämbetet vara skäl för att den sedan 20 år avlidne Skandiamannen ska namnges i allmänhetens intresse.

eFOLKET återkommer inom kort i frågan.

Tommy Jansson

Länk:

You May Also Like