Krönika: Fotboll förenar

Under gårdagens match, det nordiska derbyt mellan Danmark och Finland på Parken i Köpenhamn fick vi som såg matchen vara med om något oerhört traumatiskt. Den danska stjärnspelaren Christian Eriksen föll helt ihop helt livlös på planen. Världen höll andan och världen förenades.

Tv-bilderna var otäcka, tystnaden var otäck och man kunde se hur sjukvårdsteamet jobbade med HLR, hjärtkompressioner och defibrillator. Efter flera minuter av närbilder valde bildproducenten att välja en övergripande bild över arenan. Vi som sett närbilderna önskar att vi hade sluppit att se det vi sett.

Tiden gick, ingen visste hur läget var med Christian, jag uppdaterade nyhetssidorna flera gånger i minuten men det kom ingen ny information. Efter drygt 15 minuter kunde läkarna bära spelaren av plan för transport till Rigshospitalet. Det fanns två alternativ, det ena var helt otänkbart medan det andra var att de hade fått igång hjärtat.

Det skulle visa sig att det var det sistnämnda som gällde. Lite senare kom nyheten om att Christian var vid medvetande och hade varit i kontakt med flera av de danska spelarna via Facetime.

Världen kunde andas ut, danska och finska supportrar kramades, sociala medier fylldes av så mycket kärlek till Christian Eriksen och den belgiska spelaren Lukaku firade sitt mål genom att hitta närmsta kamera och skrika ut sin kärlek, de båda representerar det italienska klubblaget Inter.

Jag är inte naiv, jag vet hur mycket hat, rasism, sexism och homofobi det finns i fotbollssammanhang. Men det är en så liten del av det hela. När det verkligen gäller så spelar det ingen roll vem eller vad du är. Det bevisades så vackert igår. Fotboll är större än “22 karlar som jagar en boll”. Är man inte insatt så är det ofta det destruktiva som når en genom nyhetsforumen. Men igår tror jag att även den som aldrig sett en minut av en fotbollsmatch fick en inblick i det fina med sporten.

Under dagen har det rapporterats att danskens läge är stabilt och han ska vara på bättringsvägen. De danska spelarna har fått krisstöd och fotbollsvärlden är mer förenad än på väldigt länge. Krya på dig Christian!

You May Also Like