Enorm glädje bland de tillresta Celticsupportrarna efter 2-1 segern

Celtic skrev historia i Rom

Celtic vände åter ett 0-1 underläge mot Lazio och vann även den här matchen med 2-1. Med två matcher kvar i gruppspelet är skottarna redan klara för slutspel i Europa League.

Mycket av försnacket inför matchen handlade om säkerheten för de supportrar som tagit sig till Italien. Med tanke på de stora politiska motsättningarna mellan klubbarnas fans fanns det anledning till oro och attackerna skulle komma. Två Celticsupportrar fick föras till sjukhus efter en knivattack på en irländsk pub och det skedde även attacker mot andra pubar där det fanns grönvita supportrar.

Det var hemmalaget Lazio som tog tag i matchen från start och Celtic fick inte låna bollen mer än när de nästan desperat försökte styra bort spelet från eget straffområde. Lazio var mycket mer offensiva än när de möttes i Glasgow för två veckor sedan. Det dröjde bara 7 minuter innan den notoriska målskytten Immobile kunde peta in 1-0 efter ett något slappt försvarsspel från Celtics sida.

Målet var helt rättvist och det var Lazio som stod för det mesta av spelet och vann alla andrabollar. De lyckades även dra ner tempot genom att täcka ytor fenomenalt vid de tillfällen som Celtic hade boll. Det var ganska händelsefattigt under stora delen av halvleken vilket passade Lazio perfekt.

I 38e minuten vann Elyounoussi en boll några meter utanför straffområdet och hittade James Forrest på högerkanten som kom fri i straffområdet och dundrade in bollen till 1-1. En riktig kalldusch för italienarna. Det gav Celtic lite mer energi att ta sig in i matchen. Innan halvleken var över hade dock Lazio haft flera stora möjligheter att åter ta ledningen men med en storspelande målvakt och ett uppoffrande försvarsspel blev det inga mer mål i första halvlek.

Det måste ha käkats taggtråd i omklädningsrummet under pausvilan för det var ett helt nytt Celtic som kom ut till andra halvlek. Edouard som varit ganska osynlig började hota rejält framåt och hade många chanser och borde kanske ha gjort mål på någon av dem. Men trots att fransmannen blev mållös den här matchen var det ändå han som låg bakom matchens sista anfall.

I den absolut sista minuten snappade Edouard upp en svag italiensk passning och hittade Ntcham som iskallt lyfte bollen över målvakten. Celtic hade vänt 0-1 till 2-1 på bortaplan i Italien, där de aldrig hade lyckats vinna en match tidigare. Ny historia är skriven och de tusentals supportrar som var på plats exploderade av glädje.

Innan målet hade Lazio haft fina chanser men Forster stod för ett par riktigt svettiga och avgörande räddningar, något som får mig att vilja utnämna honom till matchens lirare. Celtic är därmed klara för slutspelet i Europa League med två gruppspelsmatcher kvar att spela.