Till vänster TV4s trio i fotbollsstudion. Till höger SVTs kvartett i fotbollsstudion.

Hur länge kan man suga på en karamell? – Hur lång är en fotbollsmatch?

Fredag 12 juni, började EM i fotboll med matchen Italien-Turkiet.

Sändningen började i TV4 med “Fotbolls-EM: Studio”, klockan 19.30 med försnack. 20.50 började själva matchen.

När matchen var slut fortsatte man med eftersnack fram till midnatt klockan 0.00.

I studion vänder och vrider man på varenda sekvens i matchen. Man analyserar varenda snedspark. Varje frispark och straffsituation visade i slow motion från olika vinklar från femtioelva kameror.

Var det hands, eller inte? Det var en solklar straff! Nej det tycker inte jag, han kastade sig, hade inte ens kroppskontakt med motståndaren. Det var en solklar filmning!

Sammantaget tog det alltså 4 timmar och 30 minuter att “avverka” en fotbollsmatch. En match som med 2 gånger 45 minuter, högst 15 minuters pausvila samt några minuters domartillägg, tar mindre än 2 timmar från avspark till slutsignal.

Lördag 13 juni, visar SVT1 matchen Belgie-Ryssland. Sändningen börjar med försnack 1 timme. Sedan visas själva matchen. Det hela avslutas sedan med eftersnack i studion fram till kl 23.30. SVT lyckas alltså klara av en match på “bara” 3 timmar och 30 minuter.

Samma dag visar TV4 två matcher i rad. Först Wales-Schweiz. Därefter Danmark-Finland.

Sändningen börjar kl 14.00 och slutar kl 20.30.

Sammantaget 6 timmar och 30 minuter för att avverka två matcher.

Jag vet att många gillar fotboll. Själv är jag “lagom” intresserad. Men jag tittar ibland när andan faller på.

Vad jag reagerar på att att man kan hålla på länge. Först försnack där det spekuleras hej vilt. Hur tror ni matchbilden kommer att se ut? Kommer xxx att gå på anfall direkt, eller blir det en avvaktande inledning? Kommer yyy att sättas in i startelvan från början? Och så vidare.

Och vid eftersnacket ska varenda snedspark analyseras. Och varför bytte man inte ut xxyy tidigare? Han var ju ganska osynlig större delen av matchen? Och så vidare.

Hur länge kan man suga på en karamell?

PS. I ett inpass i eFOLKET 29 maj 2021: “Fler kommentatorer är åskådare på en ishockeymatch – Och spelreklam i public service”, frågade jag varför man behöver så många kommentatorer för att referera en ishockeymatch. Behövs det verklige 7 personer som berättar för oss vad som händer – som berättar det vi ser med egna ögon?

Har idrotten blivit gökungen i boet? eFOLKET 9 juli 2020: “Gökungen i boet”.

Rolf Waltersson

You May Also Like