Bredden och den folkliga förankringen är fotbollens ryggrad, själ och mening. Foto: Planet Fox / Pixabay.

Bör fotbollens regler putsas till?

Läste med nöje Anders Karlssons betraktelse över dam-fotbolls-VM. Jag skulle vilja lägga till några funderingar.

Först om damfotboll versus herrfotboll. De kvinnliga utövarna har nu nått en nivå där åtminstone undertecknad oftast finner en tjejmatch mer givande att se på än en herrmatch. Tjejerna har nu nått en snabbhet i spelet och en teknik liksom skottskicklighet som gör att de nu är ikapp.

Lägg därtill att damernas spel flyter på ett helt annat sätt. En spelare som går förbi har faktiskt chansen att fortsätta framåt med nya dragningar. I manlig fotboll resulterar en dragning alltför ofta att försvaren sparkar ner anfallaren. Ett beteende som bejakas av ledare, lagkamrater och kommentatorer. Det heter att “det var helt rätt att ta en frispark emot sej” eftersom situationen höll på att bli farlig. Så uppfostras yngre spelare. Det är naturligtvis också orsakat av de enorma pengar som står på spel inom den moderna proffsfotbollen.

Vi får hoppas att damfotbollen trots tryck från pengar och andra faktorer kan fortsätta att spelas markant mer enligt regelboken än vad herrfotbollen gör. Vi har lyckligtvis i detta VM fått se mycket bra matcher med flyt utan avbrott och med beundransvärda tekniska prestationer.

Men det finns ytterligare skäl till att ruffa och ta en frispark emot sej jämfört att låta motståndaren spela vidare. Orsaken är att det faktiskt oftast är en fördel att ta frisparken emot sej jämfört med att motståndaren kan gå vidare. Här skulle jag vilja komma med en önskan om regeländring. Inför “bandy-utvisningar” för fällningar och andra regelbrott. Utvisning på 5 eller tio minuter. Då minskar fördelen med att ruffa. En sådan regel skulle också åtgärda det absurda konsekvensglapp som nu råder mellan att bara få en frispark och ett gult kort jämför med utvisning hela matchen som dessutom decimerar det egna laget med en spelare resten av matchtiden.

När jag ändå har ångan uppe, låt mej föreslå ytterligare en regeländring. Under detta VM har vi fått se hur straffar dömts att gå om, eftersom målvakten rört sej från mållinjen innan straffläggaren hunnit nudda bollen. Enligt nuvarande regler måste hon stå på mållinjen ända fram till att bollen slås.

Vi fick härom dagen se hur Haitis målvakt gjorde en jätteräddning men straffen gick om eftersom hon rört sej innan straffläggarens tillslag. Det handlar om tiondels sekunder. Det är med hjälp av VAR (Videofilmningen) som domaren kan ta dessa beslut. Jag ska inte här diskutera VAR:s vara eller icke vara, men jag är övertygad om att VAR kommer att leda till att långt flera straffar kommer att dömas att gå om. Om den enligt mej idiotiska regeln får vara kvar.

Så här ser jag det: Straffläggaren har i fotboll ett stort övertag (till skillnad från i ishockey där målvakten tar många straffar). De allra flesta straffar inom fotboll resulterar i mål. Det vore alltså inte alls orimligt med en regeländring till målvaktens fördel. Mitt förslag: Låt målvakten få ställa sej och röra sej fritt inom målområdet. (Alltså inom den mindre avgränsade rektangeln framför målet, jag talar inte om straffområdet.) Då försvinner hela problematiken och det blir mindre självklart att en straff ska resultera i mål.

Jag är säker på att dessa funderingar kommer att resultera i både stöd och kritik, och hoppas att e-FOLKET:s insändarspalter kommer att stå öppna för en debatt kring möjligen lämpliga regeljusteringar inom fotbollen.

Fotbollsintresserad eFOLKET-läsare

*******

Självklart står vår insändaravdelning öppen för en fortsatt diskussion om möjliga och önskvärda regeländringar inom fotbollen. / Redaktionen.

You May Also Like