Bildskapare: Khusen Rustamov (xusenru) / pixabay

Kriminaliteten inom regeringskansliet

Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson erkänner sej nu skyldig till grov kriminalitet. Han har dömts till att böta 38 800 kronor.

PM Nilsson har fullständigt struntat i förbudet att fiska ål, en fiskart på gränsen till utrotning. Inga nya tillstånd till fiske av ål medges av myndigheterna. Endast ett litet antal traditionella ålafiskare i Skåne och Blekinge har rätt att fiska ål – på licens.

Förbudet är alltså nödvändigt för att skydda och om möjligt rädda ålen. Detta struntar PM Nilsson i.

Vem är då PM Nilsson? Han har länge varit verksam på kapitalägarnas husorgan Dagens Industri som politisk redaktör. Han har också varit anställd på den marknadsliberala Expressen. Han betraktas av många som en av de absolut viktigaste opinionsbildarna inom det nyliberala blocket. En marknadsliberal guru ofta anlitad i radio och TV för debatter och intervjuer. Och efter valet utsedde till statssekreterare under Ulf Kristersson.

PM Nilsson, statssekreterare. (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

En som reagerat mycket hårt är Patrik Svensson, författaren till kioskvältaren Ålevangeliet, berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, en bok om ålen, dess levnadscykel, människans genom historien skiftande föreställningar om denna mystiska fisk med mera.

Ålynglen kommer ju till världen i Sargassohavet utanför Karibien, vandrar till Europa, tar sej uppför våra floder och lever i våra sjöar och vattendrag tills den plötsligt beslutar sej för att vända tillbaka till Sargassohavet. Där parar de sej, och dör sedan. (På Stilla Havssidan har ålen ett liknande mönster med födelse och död nära Marianer-graven som är världens djupaste djuphavsgrav).

Den här cykeln var inte känd för mänskligheten som i många århundraden inte förstod att de unga glasålarna var samma fast yngre som de ålar som levde i sjöarna. Man förstod inte var ålarna kom ifrån, man till och med trodde att de uppstod i bottens dy.

Det som PM Nilsson och Patrik Svensson har gemensamt är att dom i unga år fiskat ål tillsammans med sina fäder. Det som skiljer dom åt är att Svensson när han förstod det kritiska tillståndet för arten tog det moraliskt riktiga beslutet att sluta fiska ål. Dessutom blev ju ålfiske som vi berättat förbjudet. PM Nilsson struntade däremot uppenbarligen i lagen och lyssnade inte heller till sitt moraliska samvete. Som kanske är bedövat, kanske till och med icke existerande.

Patrik Svensson skräder inte orden. Om PM Nilssons tjuvfiske säger han:

Det är principiellt samma sak som att jaga noshörning … när han ger sej ut och tjuvfiskar så avslöjar han sej som inte bara omdömeslös utan också som en person som faktiskt inte bryr sej. Han orkar inte respektera allt det arbete som som görs för att försöka bevara en biologisk mångfald och förhindra massutrotningen.

Också när PM Nilsson ber om ursäkt så visar han att han inte har förstått vad det handlar om.

Han skriver:

Jag ber om ursäkt för det merarbete jag jag orsakat hos Havs och Vatten myndigheten och hos polisen. Dom har viktigare saker för sej och det är viktigt att alla följer lagen.

Observera hur han genom att formulera sej på detta sätt vill bagatellisera det han gjort. Han visar ingen förståelse för själva grundfråga: Hotet mot världens arter!

Han skriver att det är “viktigt att alla följer lagen”. PM Nilsson kände naturligtvis mycket väl till lagen när han i förhoppning om att inte bli upptäckt smög sin fångst iland.

Han är en värdig representant för den överklass och övre medelklass som tycker att regler är till för andra. Kommer PM Nilsson att få sluta som statssekreterare? Vad tror e-FOLKET:s läsare? Vi får återkomma i frågan. Men låt oss avsluta denna text med en varm uppmaning till våra läsare att söka upp Patrik Svenssons Ålevangeliet. Det är ingen slump att hans bok belönades med Augustpriset och översatts till 34 språk.

Peter Widén

Den tecknade ålbilden, som är av äldre datum (okänd konstnär), har av Oberholster, Venita (ArtsyBee) tillställts pixabay commons.

You May Also Like