Förra årets många skjutningar i Eskilstuna ledde till en förhöjd polisnärvaro i flera stadsdelar…

Eskilstuna toppar antalet anmälda brott per invånare i Sverige

Eskilstuna var en av de kommuner i landet som under förra året, 2022, hade flest antal anmälda brott per 100.000 invånare. Det var bara de tre storstäderna, Stockholm, Göteborg och Malmö, som hade fler. Det rapporterar SVT Sörmland.

Eskilstuna hade under förra året över 15.000 anmälda brott per 100.000 invånare. Det enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Vid en jämförelse med andra kommuner i ungefär samma storlek har Eskilstuna nästan dubbelt så många anmälda brott som Nacka och tusentals fler än både Gävle och Halmstad.

Föga smickrande topplista

– Det är inget glädjefyllt resultat att vi är fyra på en lista med antal anmälda brott. Vi har utmaningar, vi behöver jobba både kort- och långsiktigt, säger Eva Carlsson, brottsförebyggande samordnare på Eskilstuna Kommun till SVT Sörmland.

Eva Carlsson

2022 – ett mörkt år

2022 blev ett mörkt år för Eskilstuna med bland annat flera mord och en stor mängd skottlossningar. Många minns säkert händelsen i stadsdelen Årby där en kvinna och ett litet barn skottskadades i en lekpark i samband med en skjutning. En annan händelse är den där en man i 25-årsåldern avrättades med ett tiotal skott på Bellmansplan – händelsen utspelade sig mitt framför ögonen på barn som befann sig på platsen och bevittnade det hela…

You May Also Like