Lucia Berlin, FOTO Buddy Berlin.

Om Lucia Berlin

Lucia Berlin (1936-2004) föddes i Alaska men flyttade under sin barndom ofta till andra och avlägsna trakter i både USA och i Latinamerika. Detta berodde på att hennes far arbetade som gruvingenjör och han fick då byta jobb ganska ofta. Lucia Berlin började skriva noveller under sextiotalet. Novellerna publicerades sedan i olika tidskrifter runtom i USA. Hennes första novellsamling gavs ut först 1981. Den novellsamlingen blev genast en stor framgång. Hennes noveller handlar ofta om människor som lever längst ner på den sociala rangskalan, alltså arbetarklass.

För några år sedan gavs hennes novellsamling ut på nytt med titeln Handbok för städerskor. Och det är precis vad en av hennes sammanlagt 77 noveller handlar om. Lucia Berlin hade under sitt mer eller mindre ganska dramatiska och alltför korta liv en mängd olika yrken som till exempel städerska, läkarsekreterare, växeltelefonist och lärare. Hon var under många år ganska svårt alkoholiserad, men avled sedan i cancer endast 68 år gammal. Lucia Berlin innehade mot slutet av sitt liv en tjänst som lärare på universitetet i Colorado. Där hon för övrigt var väldigt uppskattad och omtyckt.

I sina noveller kunde Lucia Berlin fånga den grå trista vardagens slit som städerska med några få korta meningar. Hennes språk var också samtidigt både ironiskt och vackert. När man läser hennes noveller får man en bred inblick i hur Lucia Berlin levde sitt liv, som alltså var en berg och dalbana av framgångar och motgångar. Lucia Berlin har sagt någon gång att hon var väldigt inspirerad av den Ryske författaren Anton Tjechov. Han anses vara en av det sena 1800-talets och det tidiga 1900talets mest erkända och hyllade novellist. Han skrev flera hundra noveller under sin korta levnad som bara varade mellan åren 1860 till 1904. Anton Tjechov är även känd för sina dramer med titlar som Körsbärsträdgården, Tre Systrar och Onkel Vanja.

Lucia Berlins digra novellsamling Handbok för städerskor är utgiven på bokförlaget Natur och Kultur och är översatta av Niclas Hval. Utgivningsår är 2016.

Kjell Andersson

You May Also Like