Bild från dagensarena.se

JO kritiserar polisen – körde regelbundet bort en tiggande kvinna en halvmil

Poliser i Stockholm körde grep regelbundet bort en tiggande kvinna, och tvångsforslade henne en halvmil –  varefter de tvingade ut henne ur polisbilen.

Kvinnan hindrade inte framkomligheten då hon satt mellan en tidningslåda och en soptunna. Hon har heller inte på något sätt varit störande. Det finns ingen grund för polisens agerande framhåller JO i beslutet

Varje ingripande mot kvinnan har inneburit ett frihetsberövande på 10 – 15 minuter då hon med tvång transporterats från Kungsholmen i centrala Stockholm till platser som Bromma och Solna utanför stadskärnan. Kvinnan kan inte svenska och har haft svårt att orientera sig om var hon befunnit sig när poliserna beordrade henne att kliva ur polisbilen.

I ett yttrande till JO, har polismyndigheten medgett att de har behandlat den tiggande kvinnan fel, och att det inte fanns några klagomål från butiker i närheten.

Det finns även vittnesmål om liknande ageranden från poliser mot tiggare på Södermalm, vilket Dagens Nyheter redovisade i ett reportage nyligen.

Kan dessa kränkningar mot tiggande romer bero på att det inom polismyndigheten finns poliser på fältet som har en politisk och rasistisk agenda?

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like