IS anfaller fångläger i norra Syrien

Islamska Staten, IS, har fortfarande kapacitet att utföra väpnade aktioner. Just nu rasar strider i de av kurderna organiserade fånglägren för IS-krigare. Enheter ur IS har anfallit lägren för att göra det möjligt för fångna IS-krigare att fly. De kurdiska militära styrkorna bekämpar nu IS styrkorna, många dödsoffer har krävts.

Kurderna har egentligen inte kapacitet att hålla dessa stora fångläger. IS-krigarna som de håller i lägren kommer från många länder och kurderna har gång på gång vädjat till de länder IS-terroristerna kommer ifrån att de ska ta hem dem. Det handlar om många länder inklusive Sverige.

Sverige vägrar. Västländerna har inte ens velat ta emot barn trots att dessa naturligtvis inte är skyldiga för vad deras föräldrar gjort. När det gäller de vuxna IS-medlemmarna måste också västländernas vägran att ta hem dem fördömas. Kurderna och deras allierade offrade 20 000 liv i kampen för att besegra IS. Nu tvingas de dessutom bära bördan av att organisera fånglägren. Kurderna har inte dom resurserna och resultatet har blivit stora påfrestningar för det kurdiska styret och olidliga förhållanden i själva lägren. Lägren innebär också att IS fortfarande kan utöva inflytande och dessutom indoktrineras barnen i lägren av sina mammor.

Cecilia Uddén från Sveriges Radio säger om läget för barnen i Hassakeh, det läger där striderna just nu rasar:

“Uppemot 700 av IS-fångarna är under 18, ca 150 är utlänningar vars föräldrar tvingat med dem till Syrien. Nu vädjar UNICEF och Human Rights Watch om deras säkerhet. Pojkarna är offer även om de själva gått med på att bli barnsoldater, säger Letta Tayler på Human Rights Watch. Och det är skandal att de övergivits av världen, av sina hemländer.”

Nu måste press sättas på den svenska regeringen att ta hem de IS-medlemmar som är svenska medborgare. Dom måste dömas här i Sverige för de brott de begått som IS-terrorister. Framförallt barnen måste tas hem omedelbart.

Vi på eFOLKET har upprepade gånger skrivit om kurdernas kamp och de västerländska regeringarnas skandalösa ansvarslöshet. Gå in och läs via länken: Jimmie Åkesson attackerar hjältar.

Den artikeln innehåller också länkar till många andra artiklar i ämnet.

You May Also Like