I samarbete med ABF arrangerar Eskilstuna Kommun ett frukostseminarium om arbetsvillkor i kvinnodominerande verksamheter…

Internationella Kvinnodagen uppmärksammas i Eskilstuna

Eskilstuna Kommun uppmärksammar varje år Internationella Kvinnodagen 8 mars. I år riktas ljuset på arbetet för jämställda arbetsvillkor och det faktum att i Eskilstuna är sjukfrånvaron högre på kvinnodominerade arbetsplatser.

Under förra året påbörjades ett arbete för att öka jämställda arbetsvillkor, minska sjukfrånvaron och få fler att jobba längre med riktade insatser i kvinnodominerade verksamheter. Förutom att kvinnor i högre grad är  sjukskrivna tar de också större ansvar för vård av sjuka barn – ett ansvarstagande som påverkar såväl karriär som löneutveckling och pension. På ABF-huset på Fristadstorget i centrala Eskilstuna kan man lyssna på ett samtal med representanter från Eskilstuna Kommun om hur Kommunen arbetar för ett jämställt arbetsliv med hållbara arbetsplatser.

– Vi behöver prioritera. Vi satsar på jämställda arbetsvillkor för att bidra till ett hållbart arbetsliv för våra medarbetare som i sin tur ökar möjligheterna till ett tryggt och självständigt liv för våra invånare i Eskilstuna, säger Majo Brostedt (S) kommunalråd.

Majo Brostedt

”Det är en ojämställdhetsfråga”

– Det finns många sätt att belysa ojämställdhet på, ett är att samlas den 8 mars för att påminna oss om att förändring är möjlig. Vi ser fortfarande hur kvinnor i högre grad är sjukskrivna, tar större ansvar för VAB och hur det påverkar såväl karriär, löneutveckling och pension. Det är en ojämställdhetsfråga som Eskilstuna tar på allvar, säger Lisa Friberg (S), ordförande i Eskilstuna Kommuns Jämställdhetsberedning.

Lisa Friberg

Detta händer 8 mars

I samarbete med ABF arrangerar Eskilstuna Kommun ett frukostseminarium om arbetsvillkor i kvinnodominerande verksamheter. Ingen föranmälan krävs, och frukost finns så långt lagret räcker. Detta på ABF-huset fredag 8 mars klockan 8.30–10.00.

ABF-huset på Fristadstorget i centrala Eskilstuna.

Dagen inleds med tal av Lisa Friberg (S), ordförande i Eskilstuna Kommuns Jämställdhetsberedning. Därefter följer ett seminarium om arbetsvillkor i kvinnodominerande verksamheter under ledning av Majo Brostedt (S), kommunalråd, och Susanne Carlsson, HR-direktör på Eskilstuna Kommun. Arrangemanget avslutas med frukostmingel tillsammans med representanter från Jämställdhetsberedningen.

Andra evenemang om kvinnodagen

  • ABF-huset: Ami Bergöö föreläser om kvinnan och konstnären Karin Larsson 7 mars, kl. 18.00
  • Eskilstuna Stadsbibliotek: Föreläsning om våld i nära relationer 8 mars, kl. 10.30
  • Torshälla Bibliotek, Kvarnen: Föreläsning om kvinnligt konstnärskap 8 mars, kl. 11.00
  • Eskilstuna Stadsbibliotek: Poesigympa – kvinnlig kraft 8 mars, kl. 12.30
  • Eskilstuna Konstmuseum: Filmvisning av videoverket ”Drawing a line” 8 mars, kl. 13.00
  • Mötesplats Fröslunda Fröet: Skaparverkstad med Eskilstuna Stadsmuseum 8 mars, kl. 13.00
  • Eskilstuna Stadsmuseum: Visning med kvinnotema: ”Maninnor och ungkarlsflickor” 8 mars, kl. 14.00

Internationella Kvinnodagen

Internationella Kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Eskilstuna Kommuns jämställdhetsberedning har i uppdrag att se till att Eskilstuna Kommun årligen uppmärksammar Internationella Kvinnodagen den 8 mars, Jämställdhetsdagen den 26 augusti och Internationella Mansdagen den 19 november.

You May Also Like