Frida Herchenröther, Marie Selander, Linnea Lindbom och Emma Gustafsson. Foto och text: Peter Widén.

Internationella kvinnodagen: Musik på Stadsmuseet i Eskilstuna

Ett år har Eskilstunaborna kunnat se utställningen Vi är Många – Musiker i Eskilstuna på Stadsmuseet. Från 8 mars 2022 till 8 mars 2023. Följaktligen var det i onsdags avslutningsfest. Med minisemlor och cider och en ordentlig portion riktigt bra musik.

Utställningen har ju handlat om stadens kvinnliga musiker, en del kända men flera tyvärr förpassade till skuggan när ljuset ensidigt fallit på den manliga musikerbefolkningen. Detta har den här utställningen försökt rätta till. Kvinnorna bakom utställningen har dessutom sett till att boken om kvinnliga musiker “Herrarnas Kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna” har producerats. Boksläpp var 26 augusti 2022. Vi på eFOLKET skrev om detta.

Kvinnorna bakom boken och utställningen var också närvarande i onsdag. Marie Selander på gitarr, Linnea Lindbom på elbas, Emma Gustafsson på gitarr och Frida Herchenröther på klaviatur. Vi fick bland annat höra klassikern Vi är många och den likaledes klassiska Kent Anderssons Balladen om Brödupproret.

Därefter kom två duon. Cecilia Ringkvist ackompanjerad av Janne Elvi och Hiba Kalou, likaså ackompanjerad på gitarr men av Elias Kelzi. Hiba och Elias är två Eskilstunabor med rötterna i Syrien. De framförde Gabriellas sång ( första gången Hiba sjöng offentligt på svenska) och en sång på arabiska. Publiken tog emot med ovationer.

Hiba och Elias.

Cecilia och Janne framförde två jazz/blues ballader som inte heller gick av för hackor.

Efter framträdandena var det dags för DJ:arna Åsa och Majsan.

Museichefen Åsa Egeld tackades också från scenen. Hennes insats och slit har varit avgörande för projektets framgång. Och vi som var med vid invigning, boksläpp och avslutning och som vid våra besök på museet under året kunnat studera utställningen kan bara rikta ett stort tack till alla inblandade.

Cecilia och Janne.

You May Also Like