Viktigt boksläpp!

Den 8:nde mars, kvinnodagen, sågs startskottet för utställningen “Vi är många – musiker i Eskilstuna” på stadens stadsmuseum..

Utställningen kommer att finnas kvar till den 8:nde mars 2023 och alla rekommenderas att besöka den. Vi på eFOLKET skrev om invigningen och så här står det bland annat i presentationen på Stadsmuseets egen hemsida:

Men det här är väl inte Eskilstunas musikhistoria? Alla var ju inte tjejer. Samma fråga fast tvärtom har kunnat ställas när samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister bara berättat om manliga musiker och sångare. Så nu gör vi plats på scen för Towa, Majken, Rigmor, Tina Tarm och alla de andra.

Det här är alltså en utställning om den del av musikkollektivet som systematiskt negligerats och inte fått den plats i historieskrivningen och det allmänna medvetandet som de rätteligen borde ha. Vi talar om de kvinnliga musikerna.

Initiativtagare till utställningen är själva aktiva inom musiken; Marie Selander, Emma Gustafsson och Frida Herchenröther. Och nu har de tillsammans med ytterligare en eldsjäl, Linnéa Lindbom, kommit ut med boken “Herrarnas kalas och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna.”

Linnéa är basist och gitarrist och spelade i flera år i bandet SAQWERTY och också medlem i det feministiska kollektivet Etown Grrrl Gang. Hon är dessutom chefredaktör på den röd-gröna webbtidningen eFOLKET.

Marie Selander kommer ursprungligen från Stockholm och var under 60-talet medlem i ett av Sveriges mest kända rockband, Nursery Rhymes, som enbart bestod av unga tjejer. Marie har därefter ägnat sig mest åt folkmusik, världsmusik och blues. 2002 gav hon ut boken “Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik.”

Frida Herchenröther är för många Eskilstunabor känd som medlem i “ Tikkle me”

Gruppen var länge en duo med Karin Taberman som andra hälft, men utvidgades så småningom. Innan dess spelade hon i “Fairy Floss”. 2015 startade Frida musikkollot “Lira” på Balsta som hon nu driver tillsammans med medförfattaren Emma Gustafsson.

Emma Gustafsson är en person med många strängar på sin lyra. Vi har nämnt hennes verksamhet med musikkollot på Balsta, Hon är aktiv som sjukhusclown och hinner också med att vara universitetslärare i drama och improvisation. Emma har dessutom jobbat många år som frilansande krönikör på Eskilstuna Kuriren.

I boken “Herrarnas Kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna” presenteras en mängd av kvinnliga musiker med anknytning till Eskilstuna. En del av dem har varit och är kända som t. ex. sångerskan Towa Carson. Men Marie Selanders intervju med henne ger en intressant inblick i hur även en känd kvinnlig musikutövare fick kämpa mot fördomar och dominans.

Andra musiker som skildrats har saknat det erkännande de borde fått. Som dragspelaren Majvor Fihnborg. Boken har ett föredömligt avsnitt om just dragspelsdrottningar.

Den 26 augusti var det alltså boksläpp på Stadsmuseet. Flera av de artister som presenteras i boken gjorde framträdanden. Bland dessa kan nämnas dragspelaren Pirjo Vilenius och indiepoparen Angelina Pavanelli. Eva Sanner, tidigare medlem i gruppen “Harem” framförde till eget gitarrackompanjemang och uppbackad av Linnéa Lindbom på bas, egna kompositioner.

Sanna Andersson från gruppen “Fröken Elvis” stod för kontrabasspelet när Emma Gustafsson och Bosse Gustafsson levererade ett knippe uppskattad bluegrass. Emma på gitarr och Bosse på banjo.

Marie Selander presenterade bluesiga låtar ackompanjerad av Tuomo Haapala. Marie på gitarr och sång, Tuomo på kontrabas. Lira gänget från Balsta kollo framträdde också.

Kvällen avslutades med ett framträdande av dansare från bolivianska och peruanska föreningarna.

Flera av de i boken intervjuade och presenterade musikerna som Towa Carson och dragspelaren Berit Lorentzon presenterades också under kvällen och alla musikerna fick naturligtvis ett exemplar av boken.

Många fler artister presenteras i boken som verkligen å det varmaste rekommenderas. Det är ett gediget och genomarbetat verk som verkligen fyller sin funktion.

En sprakande och mångsidig boksläppskväll fick vi alltså uppleva.

Slutligen vill jag nämna ett avsnitt som Marie Selander skrivit i boken om musiker som inte har sina rötter i Eskilstuna men som besökte vår stad. Det handlar om de 18 orkestrar från USA som besökte Eskilstuna mellan 1938 och 1962. Afro-amerikanska jazzband var stora i Sverige. Det tragiska är den sexism och rasism som mötte de afroamerikanska sångerskorna (och även de manliga musikerna) i den svenska pressen. Också i Eskilstuna Kuriren, Folket och Sörmlandsposten. Väl dokumenterat av Marie Selander.

Och glöm inte att utställningen pågår till 8:nde mars nästa år. Boken går att köpa på stadsmuseet! Ni som missat: ta er dit!

Läs också:

Peter Widén

You May Also Like