Månadens band: The Midlife Crisis

eFOLKET trummar vidare med Månadens Band. Den här månaden söker vi oss en bit utanför Eskilstuna och hamnar i Kungsör där vi hittar The Midlife Crisis. Jag tog ett snack med bandets basist och sångare Mårten Tjulin.

The Midlife Crisis bildades 2014 och består av Mårten Tjulin, bas och sång, Johan Jakobsson, gitarr och kör, Jari Pasanen, gitarr och kör samt Tero Savela, trummor. Från början var bandet ett renodlat coverband men har de senaste åren skrivit mer och mer eget material vilket har resulterat i två skivor.  Det var Johan som började att komma med egna idéer men idag bidrar hela bandet med olika delar. Mårten berättar om tiden som coverband

– Vi spelade främst covers på den musik vi lyssnade på, till den största delen mest alternativa artister som Foo Fighters, Queens of the stone age och Thåström. Men vi höll oss ifrån hitlåtarna och fokuserade mer på b-sidorna.

Hur skulle du själv beskriva er musik idag?

– Den är svårplacerad, jag tycker inte att den är självklar i något särskilt fack. En blandning av rock, hårdrock, metal och till och med lite pop. En salig blandning helt enkelt. Jag har spelat i flera punk och metalband genom åren så där har jag min bakgrund och hämtar mycket influenser.

The Midlife Crisis har släppt två skivor som båda finns på Spotify. Nu jobbar dom med en EP som förhoppningsvis kommer ut till sommaren. Hur har bandet utvecklats sedan första skivan “Box of keys”?

– Vi hade nog lite bråttom när vi spelade in första skivan, även om låtarna är bra så är kvaliteten sådär. Till andra skivan Salvation 2.0 fick vi hjälp med att producera, mixa och mastra den. Vi har tagit in ännu mer influenser på den skivan, dessutom är den mer rockbetonad medan Box of keys hade mer popinfluenser.

Med den nuvarande sättningen har bandet gjort 4-5 spelningar. Den gamla trummisen skaffade familj och flyttade, då hoppade Tero Savela in som ny trummis. De har även koncentrerat sig på att skriva nya låtar men när de är klara med den nya EPn hoppas de kunna komma ut och spela mer.

Vad finns det för möjligheter för rockband i Kungsör?

– Det är ganska begränsat här. Vi hade ett kulturhus förut men det valde kommunen att lägga ner. Istället satsade de på en ny ishall. Det känns lite som att kultur inte ska få finnas trots att det är många som håller på med kultur på olika sätt. Men det finns inga ställen att vara på. Puben i Kungsör har nya ägare nu och de arrangerar en hel del konserter. Vi har spelat där två gånger och det var i princip fullsatt båda gångerna.

Beskriv den typiska The Midlife Crisis-lyssnaren?

– De är väl ungefär i vår egen ålder, runt 35 år och har börjat skaffa familj. Förmodligen med ett delat intresse för motorer och rock n roll. Medelåldern har blivit rätt hög på rockkonserter nu men det finns ett band i Kungsör som heter Spiff, de är i 17-årsåldern och gick vidare till final i Livekarusellen. Det kanske kan öppna ögonen för andra ungdomar att de också vill hålla på med musik.

Under fem veckor har The Midlife Crisis legat på P4 Sörmlands Topp 5 där radiokanalens lyssnare får rösta på sin favorit. Där har de legat sedan mitten av mars, i dagsläget ligger de på fjärde plats men för några veckor sedan hade de en topp-placering. Mårten tycker nästan att det är fel forum för bandet om man jämför med alla andra låtar som är med där men är tacksam över alla som röstat på dem.

Bandets två skivor finns som sagt bara digitalt på Spotify nu men hur kommer det att se ut i framtiden, blir det några fysiska skivsläpp?

– Vi har inte diskuterat det än. Men det är klart att det vore roligt med en fysisk skiva. Köper man en skiva på våra konserter vaknar man förhoppningsvis upp dagen efter och lyssnar på den. Berättar vi att vi finns på Spotify finns ju risken att det glöms bort dagen efter.

The Midlife Crisis vill försöka förmedla något med sina texter. Låten Salvation handlar om att försöka att inte lyssna på drevet på sociala medier.

– Det är så lätt att dela på Facebook utan att kolla källor, bara för att någon säger si eller så behöver det inte vara sant. I Salvation vill vi förmedla att det är viktigt att verkligen kolla upp hur det verkligen ligger till. Vi är inte ett politiskt band men givetvis tycker vi illa om orättvisor och våra låtar handlar kanske mer om medmänsklighet än just politik.

Bandets försöker att hålla sina visioner på en rimlig nivå och nu håller de alltså på med en EP som är planerad till sommaren.

– Vi är för gamla för att ha några rockstjärnedrömmar, i framtiden vill vi fortsätta att spela in nya låtar och försöka komma ut och spela mer. Vi har snackat med de kontakter vi har och skickat ut våra låtar till arrangörer och klubbar som arrangerar rockkonserter så förhoppningsvis kommer det att resultera i några spelningar.

Ni hittar The Midlife Crisis på Facebook och på Spotify

Foto: Amir Hebib

Vill ditt band bli eFOLKETS Månadens band? Hör av er till mikael.strom@efolket.se

You May Also Like