Internationella Fredsdagen gick (nästan) spårlöst förbi i svensk media

När jag skrev mitt inlägg i eFOLKET “Internationella Fredsdagen 40 år” lovade jag att hålla ett öga på hur den dagen uppmärksammades i svensk media.

Jag har lyssnat på radion, P1. Jag har kollat nyheterna SVT1, SVT2 och TV4. Jag har googlat svenska tidningar om rapportering och inslag om Internationella Fredsdagen.

Det enda jag hittar i svensk media om Internationella Fredsdagen är ett debattinlägg i Aftonbladet från Svenska Freds och ett uttalande från Sveriges kristna råd.

Så här skriver Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds under rubriken: “Sverige stred i kriget under 20 år – för vad?”:

“Politiskt ansvar måste tas för Sveriges deltagande i ett 20 år långt krig (kriget i Afghanistan. Min anmärkning) som beskrivs som ett haveri.

Lärdomarna måste leda till ett nytt grepp om Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik och till den förlegade uppfattningen att militära medel är främsta lösningen skrotas.

I framtida konflikter vill vi se ett Sverige rustat med de skarpaste diplomaterna och en tydlig svensk internationell fredspolitik med möjlighet att göra verklig skillnad internationellt”.

Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd skriver under rubriken “Om fred är vägen – vad är då fred”:

FN:s Internationella Fredsdag är en internationell bönedag för fred. En dag i september då hela världen förväntas stanna upp och besinna det faktum att fred är möjligt, att fred är vägen till fred.

Tänk om vi alla faktiskt skulle göra det. Stanna upp en minut och begrunda att fred är vägen till fred.

Inte våld. Inte hot. Inte vapen. Inte strängare straff. Inte hat…

Jesus valde konsekvent kärlekens och icke-våldets väg… Samma uppmaning finns i alla religioner…

Därmed inte sagt att religionerna alltid värnat fred…

I hela världen firas den Internationella Fredsdagen. Det måste betyda något. Annars skulle ju inte dagen finnas.

Som sagt, ett ganska magert engagemang inför FN:s Internationella Fredsdag i svenska media, även om jag förmodligen har missat några inslag.

Aftonbladets inslag var ett debattinlägg från Svenska Freds. Om inte Svenska Freds skrivit hade det förmodligen varit helt tyst i Sveriges största kvällstidning om Internationella Fredsdagen.

De stora nyheterna på Aftonbladets framsida 21 september var bland annat:

“Experten sätter +++++. Så bra är nya Iphone 13”. “Kolla om du vinner på nya budgeten”. “Peg Parneviks vaccinchock: Var så rädd”.

Lästips:

Rolf Waltersson

Vi behöver stöd från dig!

Vi vill kunna fortsätta och bygga ut vår oberoende och granskande journalistik. Vi tar inte in annonser eller har presstöd. Vårt arbete sker på ideell grund, men vi har kostnader för lokalhyra och teknisk utrustning. Därför behöver vi stöd från våra läsare… Läs mer

Swisha valfritt belopp till: 123-4673182

—eFOLKET:s redaktion

You May Also Like