Att vara liberal är lite som “Dr Jekyll och mr Hyde”

Det var Gunnar Helén, folkpartiledare 1969-1975, som myntade begreppet: “Att vara liberal är att vara kluven”.

Möjligen syftade han på de två huvudfalangerna inom liberalismen – socialliberalismen, som jag brukar kalla “liberalism med mänskligt ansikte”. Och den marknadsliberalism, eller till och med marknadsfundamentalism, som är förhärskande inom nuvarande liberalerna under ledning av Nyamko Sabuni.

Att jag kom att tänka på det här just nu beror på dagens Eskilstuna-Kuriren (E-K) med beteckningen liberal, där hela förstasidan tas upp av en stor kommersiell reklamannons.

Man hajar ju till. Förstasidan är ju normalt tidningarnas “ansikte utåt”. Det är där man visar upp det man tycker är viktigt, det som ska dra köpare och läsare till sig.

Dagens “ansikte utåt” på Eskilstuna-Kuriren handla om extrapris på bananer, kycklingfilé, räkor och kaffe, 3 för 75:-

När jag vänder sida hittar jag ännu en förstasida. En sida som ser mer normal ut:

“Extra miljoner ska kapa vårdköerna”, “Nya Zetterbergsgymnasiets första elever och ”Löpare blev jagad av tjäder”.

Jag har tidigare kritiserat E-K när det gäller reklamen i tidningen. Framförallt reklam för casinospel som numera väller över oss som en flodvåg, framför allt i E-K:s nättidning. Men ibland också i papperstidningen.

Jag har skrivit om det i eFOLKET. Jag har till och med fått in en kritisk insändare i E-K där man i svaret slår ifrån sig med att det är nån slags robot, en “slumpgenerator”, som bestämmer vilka annonser som ska hoppa upp i annonsrutorna. Att tidningen således inte råder över vilka annonser som visas i den egna tidningen.

Se även eFOLKET 16 juni 2020: “Hur intelligent är den artificiella intelligensen”, med underrubrik:

“Hur smart är en smart maskin? Hur dum får man bli”

Att man nu sålt ut hela förstasidan till kommersiell reklam verkar ju något desperat.

Jag kommer att tänka på romanen “Dr Jekyll och mr Hyde” som utspelar sig i 1800-talets England:

“Det visar sig att mr Hyde är dr Jekyll själv efter att han intagit ett egenhändigt uppfunnet elixir, som tycks släppa fram hans mest primitiva och brutala sidor. Dr Jekyll blir beroende av att kunna göra vad han vill i någon annans skepnad. Förvandlingens lockelse är för stark och han kan inte sluta använda elixiret. Berättelsen handlar om människans inneboende förmåga till både gott och ont”. Källa: Wikipedia.

Den här beskrivningar av “Dr Jekyll och mr Hyde” stämmer ganska bra in på liberalismens förvandling från socialliberalism “med mänskligt ansikte” – till den “primitiva och brutala” marknadsliberalism som kännetecknar dagens ledande liberaler.

Dagen båda framsidor i E-K 21 september, den första framsidan med enbart reklam och den andra mera normala framsidan, bekräftar på sätt och vis denna kluvenhet:

“Att vara liberal är att vara kluven”.

Rolf Waltersson.

Hur intelligent är den artificiella intelligensen?

You May Also Like