Foto: Jeppe Smed Nielsen / Pixabay.

Smygtitt på HK Eskils första träningsmatch, ideellt engagemang och truppen inför säsongen

En sen måndagskväll, dold bakom en nybyggd skola, besöktes Stiga sports arena där Norrköping HK gästade HK Eskil för en träningsmatch. Första obligatoriska steget som åskådare uteblev, det alldeles för sena koffeinintaget, kiosken stängd.

Matchen. Eskil hade ledning nästan hela matchen men tappade den efter en svacka i andra halvlek. I slutminuterna låg Eskil under med 2 bollar, vilket ordnade upp sig efter två raka straffmål av vänsterkanten Hugo Holmén.

Med 12 sekunder kvar hade Norrköping bollen och tog timeout, därefter bytte de ut målvakten mot en extra utespelare och lyckades med några få sekunder kvar göra mål via genombrott från vänsternio till slutresultatet 26-27 till Norrköping. Tilläggas bör att Eskil kastade bollen från avkast i Norrköpings öppna mål, slutsignalen ljöd när bollen fortfarande hade någon meter kvar innan den studsade in i mål. Nära skjuter ingen hare!

Eskil träningsmatchar på lördag igen, då kommer damlaget och herrlaget ha två träningsmatcher vardera. Damlagets motstånd är inte publicerat än, herrlaget kommer spela båda matcherna mot Borlänge. Då finns det nog kiosk.

Ideellt engagemang. Utan ideella krafter i laget, ingen match. Detsamma gäller ideella krafter ”utanför” laget, runtomkring laget, i det större bredare laget. I alla ideella föreningar. Det finns olika ideella krafter för att matcher, träningar, arrangemang, ekonomi och förening ska gå runt, även då kiosken är stängd.

I sekretariatet satt två ideella krafter, Anton Saarela och Roger Öhrbom, för att bland annat föra matchprotokoll, hantera timeout, hålla koll på felaktiga byten och sköta resultattavlan. Ett jobb som vanligen ger arvode. Anton berättade att de sa att de kan köra ideellt eftersom det inte var någon kiosk, då Eskil inte får in några pengar på matchen, och berättade vidare efter några frågor:

Det ideella engagemanget idag och tidigare. Jag har tidigare engagerat mig ideellt genom att bland annat hjälpa till med matcharrangemang i Eskil. Ideella krafter är viktiga för föreningslivet och dess överlevnad eftersom inkomsterna återinvesteras i verksamheten för att hjälpa medlemmarna.

Kiosken. Om jag får dra en kvalificerad gissning var nog kiosken stängd eftersom många har svårt att få ihop kiosktjänstgöring och vardagspusslet på en vardag. Förutsättningar för kiosk i helgen är mycket goda eftersom många matcher beräknas spelas. Det är dessutom matcher utspritt över dagen vilket ett varierat utbud i kiosken gynnas av. Det återstår dock att se om eldsjälarna också kan finnas på plats.

Utmaningar och vinster med ideellt engagemang. Vinsten är att det är för den goda sakens skull. Det finns inga vinstintressen förutom att tjäna pengar till verksamheten. Utmaningen är att mycket arbete ofta läggs på en enstaka individ, en så kallad eldsjäl, det vore bra att sprida ansvaret bland många.

Martin Österman

You May Also Like