Historiskt på Tunavallen!

AFC nu jämsides med City i allsvenskans maratontabell

När Ludwig Öhman med en distinkt nick på en perfekt lagd hörna i 78:e minuten förde AFC till ledning mot gästande Kalmar FF anade de fotbollshistoriskt bevandrade i publiken att något historiskt kunde vara på gång. Och historia för Eskilstunas herrfotboll skrevs! När slutsignalen gick hade revansch tagits på smålänningarna som i kvalet 1981 stoppade IFK Eskilstunas avancemang till högsta serien. Det var också den första hemmasegern på Tunavallen sedan IFK:s sejour 1964. Och – det speciellt remarkabla: I och med att AFC kunde avvärja Kalmars vassa kvitteringsmöjligheter i slutminuten gick laget upp jämsides med IK City i den allsvenska maratontabellen. Spelsäsongen 1923-24, Citys enda i högsta divisionen, lyckades man skrapa ihop en seger och fyra oavgjorda matcher. Bakom City finns, om nya poängregeln tillämpas, endast ett lag: Billingsfors IK.

AFC:s seger måste ses som synnerligen rättvis. Laget radade upp en formidabel kavalkad med målchanser. Efter en inledande klar dominans lyckades emellertid Kalmar i den åttonde minuten i en kontring ta ledningen genom vasse Papa Diofs klockrena nick efter ett lika klockrent inlägg. Samme Diof hade strax efter möjlighet att öka på Kalmars ledning. Efter en snabb vändning och oattackerad gick dock det hårda skottet strax över ribban.

Många fler målchanser lyckade Kalmar inte vaska fram. Inte förrän i matchens sista skälvande minuter.

AFC:s kvittering kom synnerligen psykologiskt genom Chidi Omeje i den andra halvlekens andra minut. Målet tråcklades in efter avsevärd kalabalik framför Kalmars mål. En kalabalik som var resultatet av den press som AFC lyckades åstadkomma direkt efter att den andra halvleken blåsts igång.

Tillfällen för AFC att ta ledningen saknades sannerligen inte. Men det dröjde ända till den 78:e matchminuten innan Ödman fastställde slutresultatet. På ett sätt som förvisso inte kunde beskrivas som tråcklande!

AFC spelade friskt offensivt. Men också med omsorg i offensiven. Trots de oräkneliga  djupledscentringarna kan eFOLKETs matchbevakare erinra sig endast en enda offsideavblåsning.

Baksidan av medaljongen är naturligtvis AFC:s låga effektivitet framför motståndarmålet. Vilket avspeglar sig i endast 13 mål på 15 matcher. Frånvaron av rejält distansskytte är en del av problemet.

Men med tur och högre utdelning på framvaskade målchanser kan faktiskt AFC hota vilket lag som helst i serien. Nu intar man fortfarande jumboplatsen, men ligger endast en pinne efter Kalmar och Halmstad. De sistnämnda föll i lördags borta mot Sundsvall (1-0).

För AFC lär målet nu vara att få Kalmar och Halmstad efter sig i tabellen, och därmed som fjortonde lag nå kvalplatsen. Att passera Sundsvall och Jönköping, som idag ligger på 14 respektive 15 poäng lär bli svårt. Jönköping har ju dessutom en match mindre spelad.

Men, som ungdomarna säger, ”märkliga ting har inträffat förr”. Undrens tid är inte förbi. Om gårdagens historiska seger kan fungera som ett ”sesam öppna dig” kanske tre-poängarna nu radar upp sig. Hur som helst kommer det att dröja ett bra tag till den dagen då AFC i maratonligan kan passera Eskilstuna-laget IFK, som med sina 14 allsvenska säsonger nått upp till 86 vinster och 59 oavgjorda matcher. AFC får inrikta sig på att i maratontabellen innevarande år passera Sandvikens AIK, IFK Holmsund och Västerås IK. Något som enligt eFOLKETs expert Christer ”Krille” Malmström inte alls ska vara omöjligt.

– Och, tillägger Krille, om det lossnar nu kanske man till och med kan klättra ännu längre upp, och köra om Linköpings-lagen BK Derby och SAAB som ligger på 54:e respektive 51:a plats, med 15 och 18 poäng.