Grisbonden som blev vegan

Lördagen den 18 mars gästades ABF i Eskilstuna av Gustaf Söderfeldt, grisbonden som blev vegan. Gustaf, nu 36 år gammal berättade hur han för 10 år sedan lämnade stadslivet i Malmö för att bli småskalig bonde. En liten gård fanns i släkten vilket möjliggjorde projektet. Gården, i Åmmeberg utanför Askersund, hade dock inte använts som lantbruk på 40 år och det blev jobbigare än vad han och sambon Caroline förställt sej. Dock inget som de ångrar.

Ska man vara bonde så ska man väl ha grisar resonerade de. Ett litet antal inköptes men snart var man uppe i trettio. Det gick nämligen bra. Så bra att paret kunde öppna en affär och sälja sitt och granngårdars kött. Man blev väldigt populära och sålde t.o.m. till gourmetrestauranger i Stockholm.

En händelse som fick honom att börja tänka över verksamheten var när en granne som drev ett gårdsslakteri (också hyllat och populärt) gick in i väggen med resultatet att slakteriet missköttes och förhållandena blev förfärliga. När Gustaf på internet stötte på information om veganism och insåg att man faktiskt inte måste äta kött för att få de nödvändiga ingredienserna och hålla kroppen frisk så ledde det till en ny omprövning. Grisarna såldes och Gustaf och Caroline satsade på vegansk odling. Inte lika lönsamt men Gustaf ångrar inte heller detta livsval.

Gustav Söderfeldt menar dock att köttproduktionen är så central i svenskt lantbruk att sådana som han själv upplevs som provokativa av många. Tonen på internet och i andra debatter kan bli väldigt hård. Gustav menar dock att veganskt jordbruk är framtiden inte bara för djurens och kostens skull utan också för att den lämpar sej bättre för högteknologisk rationalisering. Djur är komplicerade och inte enkla att hantera. Robotisering av grönsaksskörd m.m. såg han som betydligt enklare. Gustav Söderfeldts vision var alltså ingen ”stoppa utvecklingen- ideologi”.

Samtidigt menade han att det vid sidan av högteknologiskt veganjordbruk fanns plats för det småskaliga arbetsintensiva.

Ett 20 tal intresserade lyssnade på föreläsningen och fick säkert både kunskap och inspiration.

Peter Widén

You May Also Like