Köp inga kakor med palmolja!

För inte så länge sedan blev jag sugen på att köpa hem ett paket kakor eller kex. Men när jag läste på förpackningarna på Coops hyllor såg jag till min förvåning att nästan alla varorna innehåller p a l m o l j a!  Och likadant var det på ICA.

Indonesien och Malaysia låter hugga ner sina artrika regnskogar för att plantera palmoljeträd i stället. Ska vi i Väst stoppa i oss kakor bakade med palmolja, när urinnevånare tvingas bort från sina hem och skogar? När tusentals oersättliga växtarter och vilda däggdjur (till exempel elefanter, orangutanger), fåglar och insekter försvinner i skogsskövlingen?  Läs mer hos: Världsnaturfonden – WWF och hos kostdemokrati.

Och vem tjänar på detta? Se gärna dokumentären The Borneo case av filmarna Dylan Williams och Erik Pauser. Nyligen på SVT. Den visar att regnskogen på den del av Borneo som ”tillhör” Malaysia har i stort sett redan huggits ned. Förtjänsten gick direkt ner i en mans fickor.

Våra bilar slukar mest Palmolja. De som går på biodrivmedel. Och efterfrågan av biodisel i EU femdubblades mellan 2010 och 2014. Miljövänligt? Se Sveriges Natur nr 4 2016.

I en informativ artikel Snart på en mack nära dig Palmolja – snart på en mack nära dig av Per Liljas. I den skriver han:

”All palmolja som används är certifierad som hållbar. Men skog får fortsatt huggas ned i processen.”

”Skövlingen hotar inte bara naturen utan frigör också enorma lager av koldioxid. Värst är det i torvmarker, som måste torrläggas för att kunna bli plantage. Här sprids lätt bränder. Förra året slukades en yta stor som Dalarna av lågorna. Koldioxidutsläppet från branden var större än vad Japan släpper ut på ett helt år.”

De multinationella bolagen arbetar globalt. Köper och säljer där det är mest lönsamt. Vi måste också tänka globalt. Om det så bara gäller ett paket kakor.

Eva Brita Järnefors

En längre version av artikeln finns här:  Kommentar.se

You May Also Like