Grattis Stefan Sundström, 60 år!

Jag har få idoler men Stefan Sundström är en av dem. Idag fyller han 60 år och jag vill utbringa ett hipp hipp hurra! Han är den artist som funnits med mig längst och helt oavbrutet.

Här sitter jag, drygt 40 år gammal och känner mig ganska trött, på tv’n ser jag en man, 20 år äldre som lever sig in med full passion och pratar om att människan skulle dö ut om alla bin försvann. Han verkar inte trött över huvud taget trots att morgon-tv förmodligen knackade på ganska tidigt.

Men jag har den uppfattningen om Stefan Sundström, skulle de väcka honom mitt i natten för att prata om bokashi skulle han förmodligen studsa upp ur bingen och förklara allt ifrån grunden. Jag ser upp till sådant, kanske för att jag är raka motsatsen.

För mig är det främst hans musik som gjort störst intryck. Jag minns att jag brukade låna albumet Hå Hå Ja Ja från biblioteket i Brandbergen när jag gick på högstadiet några år in på 90-talet. Jag tror inte att man kan låna LP-plattor på biblioteken längre, om inte vinylens återkomst har ändrat på det? Egentligen är det kanske biblioteken som skulle behöva en återkomst.

Bilden här ovanför är kanske inte den bästa men den kommer från en av de bästa kvällarna i mitt liv. Från den otroliga festen när Tompa Eken hyllades på Södra Teatern i Stockholm. Stefan gästade KSM3 och de rev av den gamla Fuck Off-låten Snut från Handen. För mig var det en av höjdpunkterna den kvällen.

När jag var på min första punkspelning 1992 köpte jag en kassett med Fuck Off och Hela Huset Skakar. Jag har lyssnat på den minst 1000 gånger och jag tröttnar verkligen aldrig. Johan Johansson och Stefan Sundström i högform, som alltid.

De gamla klassiska låtarna är givetvis fullpoängare men i mitt tycke är Hjärtats Melodi (2004) och Fabler från Bälingebro (2006) Stefans absolut bästa skivor. Den senare skivan avslutas så makalöst bra med låten 1900, en historielektion som pågår i drygt 16 minuter. Den borde vara obligatorisk i grundskolan.

Jag känner att jag har hur mycket som helst att skriva men jag tänkte avsluta med att återigen önska Stefan Sundström en fantastisk födelsedag. Tack för att du finns!

You May Also Like