Ellen Sundberg. Foto: Pär Olofsson

Musiktips – Nytt i maj

Det har blivit en hel del musiktips under maj månad där Stefan Sundström och reggaeartisten Jonas Levi var de stora höjdpunkterna. Nu rundar vi av med att titta på tre skivor som släppts under den här kalla månaden.

Ellen Sundberg – Ett bloss för Bodil Malmsten

Precis som Bodil Malmsten kommer Ellen Sundberg från den lilla byn Bjärme i Jämtland. Det var faktiskt Bodil som uppmuntrade Ellen att börja sjunga på svenska efter att ha släppt ett par album på engelska. Sedan kom albumet där Ellen tolkar Kjell Höglund som fick riktigt bra kritik. Det här är singer/songwriter på hög nivå med en viss melankoli som bara kan produceras i Sverige. Skivan inleds med en nästan 12 minuter lång låt med en text man drunknar angenämt i. Speltiden ligger på 42 minuter och det är tid jag mer än gärna avsätter lite då och då, det här är riktigt bra.

Blod – Missväxt

Det här är Gustaf Dickmans soloprojekt Blod, influerat av både svensk folkmusik och medeltidsmusik, sen finns det även något proggigt över den eftersom allting kanske inte är helt perfekt hela tiden. Men det spelar ingen roll för den här skivan är så bra. Här får vi bland annt mycket flöjter, mungiga, fint gitarrspel samt en underbar melankolisk sång av den danska gästartisten Astrid Öster Mortensen. Det här är verkligen underground men jag önskar verkligen att alla åtminstone lyssnar på ”Arbejdet måste flyde på” som är en otrolig visa där jag mer eller mindre blivit kär i flöjterna.

IH3 – Grismask

Sist ut blir den här totalt galna skivan med namn Grismask, bandet heter IH3. Det här är kanske inget man spelar på första dejten såvida man inte vill framstå som helskruvad. Men hur som helst är det helt klart fascinerande musik. Det här är nästan 39 minuters avantgardisk frijazz som väldigt få någonsin kommer att bli kloka på. Men samtidigt älskar jag musik där alla regler får stå åt sidan. Jag tycker att den här skivan ska ingå i skolplanen för att visa på att musik kan vara så mycket mer än den överproducerade radiomusiken.

Second Class Kids Records

Glöm inte heller att favoritskivbolag Second Class Kids Records har släppt några singlar från kommande skivor med bland annat Fruktansvärld, Vera Norea och Menudå. Framför allt ser jag fram emot Vera Norea vars album kommer senare i juni, och ni kan även se fram emot en intervju med henne.

You May Also Like