OM just de SD-sympatisörer som syns på bilden tillhör dem som öppet jublar när invandrare faller offer för Corona-viruset vet vi inte. Bild: Lisa Thanner.

Flera svensk-somalier avlidna på grund av coronaviruset – anhängare till SD jublar

Anhängare till Sverigedemokraterna anser att de avlidna svensk-somalierna får skylla sig själva, och vissa SD-sympatisörer uttrycker öppet glädje över deras död.

Minst sex av de 15 som dött av coronaviruset i Stockholmsområdet är svensksomalier. Det konstaterar svensksomaliska läkarföreningen.

När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger läkaren Jihan Mohamed till SVT.

Den svensk-somaliska läkaren Jihan Mohamed.

Hon konstaterar att de flesta hade underliggande sjukdomar och att fem av de sex avlidna var bosatta i Järvaområdet, som består av stadsdelarna Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta

Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i Covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden.

Hon framhåller att i den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk. Därför har svensksomaliska läkarföreningen nu informerat om coronaviruset på somaliska.

Vi har bland annat informerat att det är viktigt att hålla social distans men också att man ska vara hemma vid symtom, säger Jihan Mohamed

Den antirasistiska organisationen Expo följer kontinuerligt vad som skrivs i SD-vänliga Facebookgrupper.

I “Stå upp för Jimmie Åkesson 2022” kommenteras frekvent att det inte finns någonting som heter svensksomalier – att vara somalier och svensk på samma gång är en omöjlighet.

Och flera användare uttrycker också glädje över dödsfallen med uttryck som “hoppas flera av skiten går samma väg som dom som dog nu” och “den bästa nyheten i dag”.

I gruppen “Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner” är en vanlig uppfattning att de avlidna får skylla sig själva eftersom de inte har lärt sig bra svenska.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like