FOTO: Rolf Waltersson

Ny väggmålning i Nyfors i Eskilstuna – Evolution, existens, att vara, drömmar

Jag läser i Eskilstuna-Kuriren för en vecka sedan att innergården på Nyforsgatan 22 ska få en ansiktslyftningen genom en stor väggmålning.

Nyfiken som jag är åkte jag dit för att med egna ögon se detta nya konstverk.

När jag kom dit var målningen precis klar. Endast några små finslipningar som skulle fixas till.

Det är Kfast, det kommunala fastighetsbolaget, som beställt denna väggmålning som målats av konstnären Rosanna Larsson Dimitrios. I projektet har även Ung fritid och mötesplatsen Nyfors medverkat.

Rosanna berättar att hon fått idéer och inspiration till motivet genom samtal med ungdomar i Nyfors. Att vara, existens, att drömmar, att leva i frihet, var ord som återkom vid dessa samtal.

Därför finns ord som dessa med i målningen.

Kvinnoansiktet på målningen har en slöja som inte täcker hela håret. Några hårslingor har letat sig ut utanför slöjan.

Jag kommer osökt att tänka på vad som just nu händer i Iran. Revolten där kvinnorna vill frigöra sig från de religiösa mullornas slöjtvång, och på den 22-årige Jina Mahsa Amina som blev arresterad och ihjälslagen av mullornas moralpolis därför att hennes slöja satt lite snett så att lite av håret syntes.

Ordet Drömmar är skrivet så att ordets början syns tydligt mot bakgrunden. Sedan försvinner drömmen in i en mörkare del av målningen. Också detta kan tolkas, till exempel som att alla drömmar inte slår in. Att de försvinner i ett svart hål.

Detta är min personliga tolkning. Det är så med all konst, betraktaren bestämmer vad hen vill se.

Kan lägga till att strukturen på den putsade vägg målningen är gjord på är lite skrovlig och kornig i sin struktur. Därför har den här väggmålningen en viss likhet med bilder man förr fotograferade med ”kornig” film. Jag kommer ihåg hur man vid framkallningen “pressade” svartvita filmrullar för att få fram extra tydliga och markanta korn i bilderna.

Senare ska det bli officiell invigning av denna nya väggmålning. Datum för detta är ännu inte klart.

Lästips:

Rosannas väggmålning: “Önskan om att få leva fritt”. Eskilstuna-Kuriren 2 september 2022.

Rolf Waltersson

You May Also Like