Det torrlagda vattenspelet. Foto: Rolf Waltersson.

Livets källa har sinat i Nyfors – Kapitel 3

Jag har tidigare skrivit om “Livets källa” som sinat i Nyfors. Det är den fontän, eller vattenspel, som har funnits vid Nyfors centrum sedan ombyggnaden av Nyforsgatan till bilfri gata.

Detta vattenspel bestod av 16 strålar där vatten sprutade och pulserade i varierande höjd. Varma sommardagar, som nu, kunde barnen springa barfota och plaska i vattnet. Att detta vattenspel anlades berodde väl på att man (kommunen) tyckte att de som bor i denna (eftersatta) stadsdel var värda det lilla nöje och den lilla njutning som porlande vatten kan erbjuda.

Att jag skriver “bestod av” beror på att vattenspelet varit ur funktion sedan många år. Och de munstycken där vattnet ska spruta upp är igensatta av sand och grus.

7 juni 2022 skrev jag en insändare i Eskilstuna-Kuriren med rubriken ”Livets vatten har sinat i Nyfors”

Jag ställde frågan: “Har kommunen några planer på att få det hela att fungera igen?”

Ingen ansvarig från Eskilstuna kommun kände sig manad att svara på denna enkla fråga.

Eftersom vattenspelet fortfarande var ur funktion förra året, skrev jag en ny insändare (26 juni 2023), ”Livets källa har sinat i Nyfors”, där jag upprepade frågan: “Har kommunen några planer på att få det hela att fungera igen?”

Inte heller då fick jag något svar.

Jag gick dit igen för några dagar sedan. Det var en solig och stekhet dag. Då var vattenspelet fortfarande ur funktion.

Så jag upprepar frågan för tredje gången: “Har kommunen några planer på att få det hela att fungera igen?”

Jag bor inte längre i Nyfors, så det är inte för egen del jag frågar. Det är för att jag tycker att de som bor där förtjänar bättre. Låt livets källa flöda igen i Nyfors.

Detta må vara ett litet problem jämfört med många andra. Men ett problem som i alla fall lätt går att lösa – om viljan finns.

Rolf Waltersson

PS. Den här texten är en insändare jag skickat till Eskilstuna-Kuriren. Men eftersom jag tagit upp samma fråga i eFOLKET för två år sedan kan det vara av intresse också för läsarna av eFOLKET.

Lästips:

Livets vatten har sinat i Nyfors – eFOLKET. 4 juni 2022

Livets källa har sinat i Nyfors – Insändare Eskilstuna-Kuriern. 2023-06-26

Livets vatten har sinat i Nyfors – Insändare Eskilstuna-Kuriren. 2022-06-07

You May Also Like