Europavänstern om kriget i Ukraina

Skribenten Alex Fuentes har flera gånger medverkat i eFOLKET. Han medarbetar också i tidningen Internationalen, där denna artikel nyligen varit publicerad.

*****

Den tredje europeiska konferensen för fred, det var rubriken när ett tjugotal europeiska vänsterpartier plus experter samlades i Spaniens huvudstad Madrid den 17 februari för att främja fred och diplomatiska förhandlingar med målet att få slut på Ukrainakriget.

Initiativet hade tagits av Podemos i Spanien, tyska Die Linke och belgiska Parti du Travail och understöddes av Europavänstern i EU-parlamentet i likhet med tidigare års konferenser.

Ett år efter den ryska invasionen av Ukraina visar krigsupptrappningen tecken på att bli kronisk och fördjupad genom flera globala kriser. Mot bakgrund av en melodi som brukar ljuda i franska demonstrationer inledde Ione Belarra, Podemos generalsekreterare och Spaniens minister för sociala rättigheter, talarlistan.

Bland talarna fanns vidare bland annat representanter från Die Linke, grekiska Syriza, portugisiska Bloco de Esquerda, La France insoumise, Sinistra Italiana, HDP i Turkiet och Kurdistan, finska Vänsteralliansen och svenska Vänsterpartiets företrätt av partiets utrikespolitiska talesperson, riksdagsledamoten Håkan Svenneling.

Under konferensen talades om att kriget blivit ett instrument i händerna på Ryssland och USA för imperialistiska syften. Samtidigt försöker “krigsregimerna” kriminalisera protester mot kriget på ett sätt som påminner om 1914. Vapen har blivit en fetisch och talarna underströk det brådskande med en omedelbar vapenvila och ett slut på kriget.

USA har redan förklarat att det inte räcker för Nato-medlemmar att anslå två procent av de bruttonationalprodukten till militärmakten alltmedan vapenindustrin applåderar militariseringen av staternas utrikespolitik.

Mediernas makt beskrevs av flera talare som “krigshetsare” och kriget som “en maskin för att krossa liv”, främst ukrainska och ryska soldaters men som även drabbar folken i övriga länder.

Att det inte finns något som rättfärdigar det krig som Putin inledde var en ståndpunkt som förenade talarna. Men också att det är nödvändigt att inte anpassa sig till USA:s ekonomiska och strategiska intressen. Krigets logik är logiken hos den otyglade kapitalismen, menade Podemos’ Ione Belarra. Det leder till berikande av ett fåtal och utarmning av majoriteten. Barbariet för oss närmare ett kärnvapenkrig – ett tredje världskrig, “ett fjärde världskrig kan bara föras med käppar och stenar”.

Håkan Svenneling underströk att Sverige ska hålla sig utanför Nato, manade till solidaritet med kurderna och uttalade behovet av “förhandlingar och en solid fred”.

Talen från företrädarna för den europeiska vänstern hade en gemensam nämnare: mot militarisering som leder till auktoritära omänskliga lösningar, för en internationell rörelse för fred och en ny världsordning som inte dikteras av imperialistiska makter.

*****

RÖSTER FRÅN KONFERENSEN

Det otänkbara riskerar bli tänkbart, varnade den brittiske förre Labour-ledaren Jeremy Corbyn:
Det krävs en internationell process för att både åstadkomma ett eldupphör och få fram en lösning på de frågor som ursprungligen utlöste kriget. För om vi inte gör det kommer eskaleringen att fortsätta, kärnvapen är tillgängliga för både Ryssland och Nato och det otänkbara riskerar att bli det möjligt tänkbara.

Eldupphör och förhandlingar

Rania Svigkou, generalsekreterare i grekiska Syriza, fördömde Rysslands aggression med all dess brutalitet och lidande för det ukrainska folket och underströk hur Rysslands krig även drabbat hela världen, särskilt det globala Syd med energikriser och avbrott av försörjningssystem. Och viktigaste av allt, kärnvapenhotet har kommit närmare än någonsin tidigare under efterkrigstiden. Trots det tas inga diplomatiska initiativ.

Europa måste kämpa för ett eldupphör och förhandlingar. Europa kan inte vara fångat mellan Putins krigsplaner och amerikanska intressen att stödja ett krig utan slut på bekostnad av ukrainarna och alla européer”.

Krigets logik är som kapitalismens, fastslog slog Iona Belarra, generalsekreterare i spanska Podemos:

På grund av vår ställning för fred har vi trakasserats i media från krigspredikanter och auktoritära och även fått dödshot. Men att arbeta med politik är också att ta risker och inta riktiga ställningstaganden även om de inte är de enklaste.

Vi fördömer återigen detta imperialistiska krig från Putins Ryssland. Ingenting motiverar det kriminella beslutet att attackera ett grannland. Vladimir Putins regim är en fiende till framsteg, jämlikhet, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Och det är inte för inte som han beundras av alla högerextrema partier i Europa.
All min solidaritet med familjerna till alla civila offer och även med de tiotusentals unga ukrainare och ryssar som har mist sina liv i fosterlandets namn iförda militäruniformer och som är offer för den krigets maskin som krossar liv.
Vi vet att vapenindustrin är en minoritetslobby, men enormt mäktig och som bestämmer mer än många regeringar och parlamentsledamöter.

Krig föder de värsta värderingarna i mänskliga samhällen och förvärrar allt vi vill förändra. Det är väldigt enkelt att försvara fred i fredstid, det är väldigt lätt. Det svåraste, det mest nödvändiga, är dock att försvara den i tider av krig.
Krigets logik är i grunden samma logik som ligger bakom den mest hänsynslösa kapitalismen. Logiken med oändlig expansion och ackumulation av förmåner för eliter som absolut inte bryr sig om människors liv är samma logik som ligger bakom krig. Det är vad historien lär oss.

Också svenska Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, riksdagsledamoten Håkan Svenneling, Underströk att fredsförhandlingar måste inledas. Och han underströk också att Vänsterpartiet ställer sig avvisande till svensk NAT-medlemskap:

Sverige är säkrare utanför Nato. Finland förlorade för länge sedan en del av sitt territorium till Ryssland. Den här gången är det viktigt att det blir en förhandling och en tydlig fred. Det borde inte vara som det vi har sett i olika länder som gränsar till Ryssland. Tydlighet är mycket viktigt, vi behöver en hållbar fred.
Kreml är ett hot mot säkerheten, både för de som bor i Ryssland, som motsätter sig regimen, men också för grannländerna.
Den svenska regeringen har gett bort all makt genom ett memorandum som undertecknades här i Madrid. Vänsterpartiet i Sverige kommer alltid att motsätta sig ett medlemskap i Nato. Sverige är säkrare utanför Nato, utanför alliansen med Turkiet och USA.
Jag uppskattar att kamrater uttalat att den europeiska vänstern är fast i sin internationella solidaritet med det kurdiska folket. Vi kommer att stödja dem mot Erdogans attacker.

Alex Fuentes

You May Also Like