Bild: Marek Studzinski / Pixabay.

Kristerssons nya överenskommelse med Erdoğan – Ett stort jävla svek mot kurderna

Nu går det undan i Nato-processen.

Så sent som igår, 10 juli sa Erdoğan:

“Först, öppna vägen till Turkiets medlemskap i EU, sen kommer vi att öppna upp för Sverige (till Nato, min kommentar), precis som vi har gjort för Finland”

Bara några timmar senare förklarar Erdoğan att nu är det grönt ljus för Sveriges Nato-inträde.

Det hela bygger på en överenskommelse mellan statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets despotiske president Erdoğan.

Överenskommelsen består av 6 punkter

Punkt 1 är en upprepning av vad man kom överens om under Nato-toppmötet i Madrid förra året:

“Sverige har förändrat sin grundlag, sina lagar och utökat sin terrorbekämpning mot PKK betydligt det senaste året. Sverige har även återupptagit vapenexporten till Turkiet…”

Punkt 2: “… Sverige förbinder sig också att inte erbjuda stöd till organisationerna YPG/PYD och FETO (FETO är Gülenrörelsen, min kommentar).

Det här är kanske det största sveket av alla. Det innebär att Sverige är överens med Erdoğan om att YPG/PYD ska stämplas som terrororganisationer. Det var ju de som drog det tunga lasset då den verkliga terrororganisationen IS bekämpades och till stora delar utrotades. Det gjordes tillsammans med US-amerikanska styrkor. USA stod för flyganfallen och YPG/PYD stod för bekämpandet av IS på marken.

Tidigare har Sverige stöttat och samarbetat med YPG/PYD. Nu är de terrorostämplade enligt den svenska regeringen.

Punkt 6: “Sverige ska aktivt stödja Turkiets försök att gå med i EU…”

Som jag skrev i ett tidigare inlägg hindras Turkiets väg in i EU av att landet bryter mot EU-kravet för medlemskap. Det gäller “demokrati, rättsstatens principer, mänskliga rättigheter samt respekt för och skydd av minoriteter”.

I klartext betyder det att Turkiet mer eller mindre kan betraktas som en skurkstat, en skurkstat som sätter politiska motståndare och kritiska journalister i fängelse.

“Jag säger bara ett ord – SKRÄMMANDE. Vart är vi på väg?”

Den väg Sverige och den borgerliga regeringen nu är inne på innebär att all kritik mot Turkiets bristande demokrati och brott mot mänskliga rättigheter kommer att tystna totalt. “Vi” ska fortsätta att beväpna denna despot, trots att skälet till att Sverige tidigare avbröt vapenhandeln med Turkiet finns kvar. Ja till och med förstärkts genom Turkiets senaste bombningar i slutet av förra året mot kurdiska områden i norra Syrien.

Högern och alla Nato-anhängare jublar förstås och är nöjda. Men det finns de som inte stämmer i i denna “halleluja-kör”.

I en intervju nu på morgonen var Magdalena Andersson nöjd med uppgörelsen. Men hon hade en lite brasklapp. På den fråga hon fick inför valrörelsen om den fängslade HDP-ledaren Selahattin Demirtas, och då inte kunde/ville svara på, fick hon nu frågan igen:

“Tycker du att att Selahattin Demirtas ska släppas ur fängelse?”.

Svaret:

Utifrån vad jag nu vet så tycker jag nog det”

Märta Stenevi (Mp) skriver i ett uttalande:

Sverige är inte längre en röst för frihet och demokrati, utan i stället “en tyst partner till en autoritär regim”.

Nooshi Dadgostar (V) är också kritisk och skriver på twitter;

Avtalet riskerar att göra Sveriges röst för demokrati och mänskliga rättigheter internationellt svagare. Detta i en tid när den behövs mer än någonsin”

Varför detta tveksamma ord “riskerar” kan man undra. Varför inte klarspråk; “avtalet gör Sveriges röst… svagare”.

Vänsterpartiet i Malmö är mera rakt på sak: “Nej till Nato. Nej till svekavtalet med Turkiet!”

Och man fortsätter:

Erdoğans mål är även att tysta Sveriges röst för kurdernas rättigheter i Turkiet, Irak, Syrien och Iran. I går offrade regeringen kurderna med ett Natomedlemskap som även kan komma att innebära att fler folks fri- och rättigheter förhandlas bort.”

Vänsterpartiet i Malmö påminner också om att det var V som fick en enig riksdag med sig på att stoppa vapenhandeln med Turkiet i samband med Turkiets bombningar av kurdiska områden 2019, och att man nu sviker kurderna genom att återuppta vapenhandeln trots att Turkiet genomfört ytterligare bombningar.

Även Svenska freds är kritiska:

Djupt beklagligt och en historisk felprioritering. Är Sverige verkligen redo att alliera sig med den här auktoritära staten som utövar utpressning för att få igenom sin politik”,
—säger Svenska freds ordförande Kerstin Bergeå.

Det ska också bli intressant att se hur Sverige ska lyckat lotsa in Turkiet i EU, enligt punkt 6 i överenskommelsen.

Ska Sverige kärva att EU gör ett undantag för Turkiet från “Krav för att bli EU-medlem”?

Eller ska regeringen begära att EU stryker kraven på “demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter” för medlemskap?

Eller har Kristersson och kompani något annat trumfkort “i rockärmen”? Kanske en omtolkning av begrepp som “demokrati”, “mänskliga rättigheter” och “rättsstatens principer”?

Man har ju gjort så tidigare. Billström förklarade att Turkiet är en demokrati; “Man har ju val”. Att politiska motståndare kastats i fängelse var ingen “komplikation” enligt Billström.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like