Ett mästerverk om en mästerspion – Agent Sonya

Recensent: Hans Foste Hjälte

Den 27 februari 1950 steg Ursula Beurton tillsammans med sina två yngsta barn Nina och Peter på ett flygplan på London Airport (numera Heathrow) för att besöka sitt gamla hemland Tyskland. Ursula, som var judinna, hade lämnat sitt hemland redan på 1930-talet och levt ett kringflackande liv, men hade bott de senaste fem åren på den pittoreska före detta bondgården, The Firs, på landsbygden i England.

Familjen trivdes, men Nina brukade undra över varför hennes mamma ofta låg och sov när hon kom hemma från skolan: “Vi barn fick sköta sysslorna i huset och trädgården varje dag. Vi kom hem från skolan vid fyra-tiden. Då brukade mamma ligga och sova. Andra mammor tog inte en tupplur på eftermiddagarna.”

Orsaken var att mamma Ursula jobbade på nätterna, då satt hon nämligen vid en radiosändare och skickade kodade meddelanden till Moskva. Dessa handlade bland annat om att informera Sovjetunionens ledning om det topphemliga brittiska- och US-amerikanska Manhattanprojektet, det vill säga om hur man tillverkar en atombomb.

Ursula och barnens resa till Tyskland innebar att den brittiska underrättelsetjänsten ännu en gång hade missat att fånga en spion. Ursula var nämligen Agent Sonya, officer i Röda Armén, med majors grad och tilldelad utmärkelsen ”Fana nr 944” endast 30 år gammal.

Författaren Ben Macintyres bok Agent Sonya – älskarinna, mamma, soldat och spion är ett mästerverk, som inte bara skildrar ett av 1900-talets märkligaste kvinnoöden, utan också ger perspektiv på den politiska utvecklingen och kampen mot fascismen under 1900-talets första hälft.

Förlag: Historiska Media.

Ursula Kuczynski föddes 1907 och växt upp i en radikal, inflytelserik och förmögen judisk familj. Vid först maj-demonstrationerna 1924 i Berlin drämde en polis sin gummibatong i ryggen på Ursula “och bidrog till att skapa en revolutionär”, skriver Ben Macinintyre.

Det är precis rätt karaktärisering. Den oförrätten och insikten kom Ursula att bära med sig hela livet. Hon blev en kämpe för ett bättre och rättvisare samhälle. Men den kampen kom att föra henne – och de män hon kom att dela sitt liv med – in på vägar som var både farliga och inte heller alltid så renhjärtade.

Urusla vistades ständig i fiendeland. Hon och hennes första man, Rudolf Hamburger, flyttade till Shanghai 1930. Orsaken var att Rudolf, som hade utbildat sig till arkitekt, hade svårt att få jobb i Tyskland på grund att han var jude.

De västerländska makterna, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, hade delat upp stadens förnämare och rikare delar i olika zoner. I de kinesiska delarna rådde däremot en fruktansvärd fattigdom. Den kinesiska krigsherren Chiang Kai-Shek bedrev dessutom en utrotningskampanj mot socialister och kommunister. De europeiska länderna inklusive Sovjetunionen hade en omfattande underrättelseverksamhet i Shanghai. Det var här som den sovjetiska mästerspionen Richard Sorge enrollerade Ursula.

Agent Sonya uppstod alltså i Shanghai. Hennes första uppdrag blev att resa till Manchuriet, som hade ockuperats av Japan. Hon kom sedan att vara verksam som spion i Polen och Schweiz innan hon kom till Storbritannien.

Hon levde i ständig fara för sitt liv, flera av de mest fruktansvärda regimerna och makterna i världen var hennes fiender: japanska och nationalistkinesiska styrkor i Kina och de nazistiska i Europa. Men även en makt hon tjänade – Sovjetunionen – utgjorde en fara. Många av hennes kollegor mördades av den stalinistiska maktapparaten. Mest harmlösa verkade de brittiska spionjägarna vara.

Ursula första man, Rudolf, som var socialdemokrat, radikaliserades och enrollerade sig så småningom även han som sovjetisk spion, han var dock inte lika framgångsrik som sin fru. I Iran greps han av britterna och förhördes men släpptes och överlämnades till Sovjetunionen. Han trodde han skulle få nya uppdrag men hamnade i stället i gulaglägren och blev inte fri förrän efter Stalins död.

Boken Agent Sonya är en fascinerande skildring av agentlivet, men också en bok som ger en bild av det våld och den livshotande situation som miljontals människor i Europa och Asien upplevde under 1930- och 1940-talen. Många måste ha ställt sig samma fråga som Ursula: hur kan vi stoppa nazismens tyranni och våld?

Agent Sonya handlar inte bara om en märklig kvinna, utan också om en fruktansvärd och omänsklig tid att leva i för miljontals människor. Många av krigens och den politiska kampens offer synliggörs i denna bok.

Ursula flydde från Storbritannien till Östtyskland när hon förstod att den brittiska underrättelsetjänsten var henne på spåren. I Berlin kontaktades hon av Sovjetunionen och föreslogs nya uppdrag. Men Ursula hade fått nog och blev en av få sovjetiska spioner som kunnat dra sig tillbaka i förtid. Hon började sedan en karriär som framgångsrik barn- och ungdomsboksförfattare under synonymen ”Ruth Werner”.

Boken Agent Sonya, bygger på efterlämnade skriftliga berättelser från Ursula, bland annat hennes memoarer Sonjas Rapport samt Rudolf Hamburgers memoarer och även forskning i brittiska, ryska och tyska arkiv. Ursulas tre barn Michael, Janina och Peter samt hennes barnbarn har även bidragit med information vid författarens intervjuer. Boken är illustrerad med foton på alla inblandade.

Hans Foste Hjälte

You May Also Like