Omslagsbild från skivan Greatest Hits Live från 1991

En antifascistisk hjälte har gått ur tiden

Under fredagen fick hela punkvärlden och hela den antifascistiska världen ta emot ett mycket tragiskt besked. Sångaren Thomas ”Mensi” Mensforth i det brittiska bandet Angelic Upstarts har gått bort i sviterna av Covid. Putte Björk förklarar vilken påverkan Mensi hade på honom.

Vi kommer alltid ha människor som formaterar och påverkar oss. När punken var ny föll folk för Sex Pistols eller The Clash eller möjligen Ramones. Av olika anledningar. Pistols för det nya, Clash för det politiska och Ramones för tempot. Själv föll jag för Angelic Upstarts och dess sångare Thomas ”Mensi” Mensforth.

Clash pratade om arbetarklassens rättigheter och möjligheter medans de studerade på konstskolor, inget ont i det-jag älskade Clash också. Mensi kom från koldistriktet och hade jobbat i kolgruvan, och jag kände direkt att den här killen menade varenda jävla ord han sjöng.

När Clash var arga var Angelic Upstarts förbannade! När de sjöng om sitt hat mot Margaret Thatcher så var det för att det var deras gruvor och städer som fick ta de värsta smällarna under den eran. När national front försökte parasitera på arbetslösheten var det band som Angelic Upstarts som proklamerade ”anti-nazi ’til the day I die”.

Angelic Upstarts live på Rebellion 2016. Foto: Putte Björk

När naziskinheads störde på Upstartskonserter tog Mensi alltid striden. Sjunga kunde han inte, men ingen kunde sjunga som Mensi! Arg var han, och ingen kunde vara arg som Mensi. Det han lärde mig var att du behöver inte kunna sjunga, men du måste mena varenda ord med det du sjunger.

I fredags den 10 december gick Mensi bort i sviterna av covid. Idag har jag gråtit för första gången på väldigt länge. Idag är ingenting sig längre likt och det är något som fattas mig. När förebilderna försvinner hedrar man dem bäst genom att försöka gå i deras fotspår: Anti-nazi ’til the day I die! Vila i frid Mensi!
Putte Björk

You May Also Like