Magnus “Munken” Karlsson och Anna Oscarsson.

Eskilstuna Uniteds nyförvärv: Klubbar måste bli bättre på att bemöta psykisk ohälsa hos spelare

Inför säsongen lämnade Anna Oscarsson Linköping för Eskilstuna United. Den landslagsmeriterade försvarsspelaren säger i en helgintervju med Aftonbladet att hon nu får bättre stöd och förståelse för psykisk ohälsa.

Jag trivs jättebra i Eskilstuna och med allt runtomkring. Det har blivit bra för mig, och jag har gett mig själv förutsättningar att må bra, säger Anna Oscarsson.

Sommaren 2017 värvades hon till Linköping. I samband med det började ångest och sömnbrist, som hon kämpat med tidigare, att komma tillbaka. Hon har i en tidigare AB-intervju, när övergången till United var klar, berättat att hon inte fått tillräckligt stöd från ledarstaben i Linköping när hon uppmärksammade dem om problematiken och att hon känt sig nedtryckt i kommunikationen.

Hon sa också att United-tränarens Magnus Karlssons ledarstil är en stor anledning till Eskilstunaflytten.

Ett elitidrottsledarskap handlar om så mycket mer än det rent idrottsliga, det gäller att få spelare och aktiva att må bra för att kunna prestera på topp.

Hon säger i helgartikeln att hon mår mycket bättre nu än vad hon gjorde för två år sedan. Men påpekar att det som hände i Linköping nog hade kunnat hända överallt.

Det är inte ett problem som finns i en klubb, det är betydligt mer omfattande. Alla föreningar skulle behöva få den kunskapen om hur man bemöter psykisk ohälsa, säger Anna Oscarsson.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like