31 år sedan Hillsboroughkatastrofen

Det har gått 31 år sedan den tragiska katastrofen på Hillsborough Stadium i Sheffield då 96 fotbollssupportrar miste sina liv i mötet mellan Liverpool och Nottingham Forrest.

Den 15 april 1989 skulle Liverpool möta Nottingham Forrest i FA-Cupens semifinal, det var som upplagt för fest  men stämningen kom snabbt att dö tillsammans med 96 Liverpoolsupportrar. Den amerikanska dokumentären “Hillsborough” skildrar både händelsen och vad som ledde fram till den och dess efterspel. Dokumentären finns att se på CMORE.

Efterspelet är minst sagt smutsigt. Polisen gick tidigt ut med att händelsen kom till på grund av berusade Liverpoolsupportrar. Samtidigt försökte de mörklägga sina egna misstag. Flera rapporter av de poliser som var på plats ändrades. Utöver det var säkerheten på arenan minst sagt bristfällig.

Olyckan har lett till flera utredningar men ingen har accepterats av de anhöriga. Det skulle dröja 23 år innan sanningen faktiskt kom fram. Hillsborough Independent Panel kom fram till att det inte var supportrarnas fel och att alla de anklagelser om att fans ska ha varit våldsamma, rånat döda människor och attackerat polisen absolut inte stämmer. Den dåvarande brittiska premiärministern David Cameron har vid flera tillfällen bett om ursäkt.

2016 fastslogs det av en jury att det var polisens oförsiktighet som hade orsakat olyckan. Konsekvenserna av den tragiska dagen har lett till ökad säkerhet på arenorna. Nu finns det inte längre några ståplatsläktare. Biljettpriserna har ökat, något som känns som en slags gentrifiering då många supportrar inte längre har råd att gå på matcherna.

You May Also Like