Avfotograferat från dataskärmen.

Erdoğan: “Sverige har lovat utlämna 73 terrorister till Turkiet”

Nu hävdar Erdoğan att Sverige har förbundit sig att utlämna 73 “terrorister” till Turkiet.

Det var vid sitt slutanförande vid Natos toppmöte i Madrid som Erdoğan påstår sig fått ett löfte från Sverige om detta.

Om Sverige inte uppfyller detta löfte kommer inte Turkiets parlament att att kunna ratificera Sveriges ansökan om Nato-medlemskap:

“Först och främst måste Finland och Sverige uppfylla sina löften. Om de uppfyller sina löften, så skickar vi in anslutningsprotokoll till vårt parlament för ratificering”, säger Erdoğan i ett inslag på SVT Nyheter igår, 30 juni

På en fråga från en svensk journalist upprepar Erdoğan att han fått löfte om utlämning av 73 “terrorister”. Inte bara de 33 som nämnts i en tidigare lista, 21 från Sverige och 12 från Finland.

Det rör som om 73 enbart från Sverige.

Vad som sagts och lovats vid förhandlingsbordet är svårt att veta. Ord kommer att stå mot ord – om det nu inte finns några bandade ljudupptagningar från förhandlingarna som klargör vem som sagt och lovat vad.

Erdoğan är en “maktspelare”, i nivå med Putin och Trump, som inte drar sig för att ljuga. Men tänk om har talar sanning. Även en klocka som stannat visar rätt tid två gånger per dygn.

Om Sverige inte uppfyller de löften som han påstår sig fått, vet vi inte hur detta kommer att sluta.

Och hur kommer det att sluta för de terroristanklagade kurderna om de utlämnas till den turkiska “rättvisan”?

Allt det här visar hur fel det blir när man brådstörtat överger en 200-årig tradition av alliansfrihet för att villkorslöst kasta in Sverige i en militärallians som bygger på sin kärnvapendoktrin.

Nu tvingas Sverige “förhandla” med Turkiet och andra Natoländer om den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken.

Och var Turkiet, under Erdoğans despotiska styre, är för ett land borde knappas vara en nyhet, inte ens för den svenska regeringen och alla andra frälsta som drömmer om att sitta i lugn och ro under ett skyddande kärnvapenparaply.

Har man tagit Fan i båten så får man ro honom i land. Men till vilket land?

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like