En ung samlares bekännelser. Del 7

En liten obetydlig pastill som betydde allt. I sju delar berättar Hasse Ström med stor inlevelse om sin tid som grabb med ett nästan fanatiskt förhållande till fotboll och så klart samlandet av Alfabilder i 50-talets Stockholm.

Del 7. Nu stänger vi butiken

Tobaksaffären på Upplandsgatan som låg mitt emot barren där jag bodde skulle bomma igen. Och jag fick lov att komma dit före alla andra och ta det jag vill ha. Gratis! Så jag tog allt. För på lagerhyllorna låg byst med chuckert material för en sportgalen fjortonårig samlare.

Mitt pojkrum fylldes snabbt till bredden med kompletta årgångar av alla tänkbara idrottsblaskor. Kompletta samlarserier på idrottsstjärnor och filmstjärnor. Svenska som utländska. All tänkbar idrottslitteratur, klubbnålar och klubbmärken, idrottsböcker och flera tusen autografer.

Jag bar hem låda efter låda och till slut var jag helt utslagen men otroligt lycklig, Tänk vad snäll han var den där tobakisten. Jag tänkte att det här tar tid att sortera upp så jag skulle nog vara hemma från skolan ett par dagar. Men så hände något.

Jag satte mig upp i lopplådan och det var halvmörkt i rummet. Jag såg mig om och där fanns ingenting av det jag hade släpat hem. Jag hade trynat och det var bara en dröm. Jag blev helt chockad och fällde en liten tår. Hur verklig får en dröm vara egentligen?

Jag gick inte till skolan följande morgon. Det tog tid att komma över sånt där. Kanske har jag inte kommit över det än i dag. Och det var nära att jag hade sparkat den där tobakisten på smalbenet i ren besvikelse.

Det var ändå en härlig tid att vara ung samlare och ibland längtar jag tillbaka till den tiden. Jag hade en otroligt bra samling. Vad gjorde jag med den? Jo jag slängde rubbet när jag flyttade ihop med en böna. Hur kockobäng får man vara?

Samlartider. Härliga samlartider!

Text och illustrationer: Hasse Ström

eFOLKET vill tacka Hasse för dessa härliga skildringar från sin uppväxt. Läs de tidigare delarna här:

Del 1. Råsunda, härliga Råsunda 
Del 2. Fotboll, fotboll och fotboll 
Del 3. Contas farsa helgonförklarad 
Del 4. Tragedi och lycka
Del 5. Who the fuck is Uno Fagerberg?
Del 6. Jannes list

You May Also Like