AFC slog serieledarna Malmö FF

Mona-Lisa ler i sin fotbollshimmel

Bilden: Legendaren Sune ”Mona-Lisa” Andersson. Smeknamnet lär han ha fått på grund av sitt lugn, lite vemodiga leende och ständiga ”pokerfejs”. Gjorde under sin tid som hyllad ”smokinglirande” högerhalv i AIK (1946-50) 28 landskamper. Olympisk guldmedaljör 1948 och bronsmedaljör i VM-laget 1950. Italienproffs (AS Roma) 1950-52. Spelade i IFK Eskilstuna åren 1956-58. Vilket möjliggjordes då det tidigare i Sverige gällande spelförbudet mot före detta proffs hävts.

20170819

När Eskilstunas AFC idag på Tunavallen lyckades besegra serieledarna Malmö FF med 3-1 kan det ses som något av en revansch. Tankarna går osökt till IFK Eskilstunas drabbning mot Malmö FF den 19 oktober 1958. Den gången blev resultatet också 3-1, men i skåningarnas favör. Förlusten innebar att IFK:s respass ur högsta serien var ett faktum. Vi som var där lämnade förstås Tunavallen med visst vemod i sinnet. Den strålande oktobersolen lindrade den stunden föga.

Dagens match var inte av samma vinna-eller-försvinna-slag som den 1958. Men kan kanske bli den injektion som får AFC att med stärkt självförtroende kämpa sig ur det svåra läge där man nu befinner sig. Så kanske var dagens match även den en måste-vinna-match.

AFC:s första halvlek var strålande. Bakom de tre målen stod Mohamed Buya Turay (2) och OmarEddahri. Malmös tröstmål kom genom Jo Inge Berget kom på straff i den 59nde minuten.

Antalet åskådare var 3 115. Matchen mot Malmö i oktober 1958 sågs av 6 097. Det var det näst-lägsta åskådarantalet på Tunavallen under 33-matchersallsvenskan 1957-58. Att det blev 33 matcher för varje lag berodde på att man då ändrade spelordningen från tidigare höst-vår till vår-höst.

Vi kan nu också notera att AFC passerat även IFK Holmsund i allsvensakans maratontabell, och ligger med erövrade 11 poäng jämsides med Västerås IK. Bakom sig har AFC i nuläget Sandvikens AIK (7), lokalkollegan IK City (7) och Billingsfors (3 poäng). Nästa lag på tur att eventuellt passera är Karlshamns-laget Högadals IS, som spelade i allsvenskan 1962.

Men Eskilstuna United föll i Malmö

Rosengård hade flyt och med matchens enda mål (en straff inslagen av Anja Mittag) slet Malmö-laget till sig en trepoängare. Linköping och Rosengård har nu i damallsvenskan ett sådant försprång att det för United nog framöver kommer att handla om att bevaka bronsplatsen. Vilket förvisso kommer att innebära krig om varje poäng! Lyckas Eskilstuna-laget med att för tredje året i rad placera sig i topp-tre är det sannerligen stort nog.

You May Also Like