Pensionärer med 9 000 kronor i pension får 25 kr i månaden, minus skatt

De som bestämmer borde skämmas. Det är ett hån mot alla fattigpensionärer

Nu är det fattigpensionärerna tur sade socialminister Ardalan Shekarabi med flera. Ja, inte just nu – men i höst ska fattigpensionärerna får sin berättigade höjning.

Så lät det senast vi öppnade våra orangea kuvert i slutet av förra året och besviket konstaterade att pensionen från 1 januari inte alls blev vad som utlovats.

För min egen del blev ökningen 149 kronor i månaden. Från 11 437 kronor till 11 586 kronor efter skatt. Inte mycket att hurra för efter att ha arbetat heltid i 49 år, varav 44 år heltid som kommunanställd i Eskilstuna. Ja, 48 år om man räknar bort året i lumpen.

Men 1 september blir det en rejäl höjning lovades det.

Nu läser jag i Aftonbladet: “1,2 miljoner pensionärer får nya tillägget. Första utbetalningen kommer i september”.

Det är Inkomstpensionstillägget (IPT), som är riktat till pensionärer som har jobbat i många år i låglöneyrken.

I den medföljande tabellen framgår att de pensionärer med inkomst:

  • 9 000 – 9 167 kronor i månaden får 25 kronor i IPT. På dessa 25 kronor dras skatt.
  • Därefter stiger IPT långsamt för olika inkomstgrupper för att nå ett maximum för vid inkomsten 11 000 – 14 000 i månaden, som får 600 kronor, minus skatt.
  • Därefter trappas IPT ner så att pensionärer med 16 751 – 17 000 kronor i månaden från 25 kronor, minus skatt.

Alltså – med 9 000 i månadspension blir IPT löjliga 25 kronor. De som ligger långt under skamgränsen för “fattigpension” får 25 kronor, minus skatt!

Skamgränsen är idag drygt 12 000 kronor i månaden efter skatt om man följer EU:s gräns för “låg ekonomiska standard”, vilket motsvarar 60 procent av medianinkomsten inom respektive EU-land.

Jag kan inte låta bli – som en jämförelse med fattigpensionärer med 9 000 kronor i månaden som 1 september får 25 kronor mera i IPT, fick socialminister Shekarabi, som är högste ansvarige minister för pensionsfrågor, 1 januari i år påökt med 3 000 kronor per månad, så att han, och övriga statsråd, nu har 142 000 kronor i månaden.

På regeringskansliets sida kan man läsa om socialminister Shekarabi:

“De som varit med och byggt landet genom sitt arbete har lagt grunden för vår gemensamma välfärd. De har rätt till en trygg ålderdom. Därför är höjda pensioner min främsta prioritering”.

Jag kollade Aftonbladets tabell. Den stämmer med den tabell Pensionsmyndigheten har på sin sida.

Där står dessutom:

Du får inget inkomstpensionstillägg om du:

  • Har 9 000 kronor eller mindre i inkomstgrundad pension före skatt.
  • Om du har allmän pension under 9 000 kronor per månad och uppbär garantipension kan du i stället ha rätt till bostadstillägg. Det måste du ansöka om själv, skriver Pensionsmyndigheten.

Uppskattning från Pensionsmyndigheten visar att många pensionärer, kanske upp mot 100 000, som har rätt till bostadstillägg inte har något bostadstillägg.

De kanske inte vet att de har den rätten eller så vet de inte hur man söker bostadstillägg. En del tycker det är förnedrande att tvingas “tigga och be” och därmed avstår att söka.

Dessutom en onödig byråkratisk apparat som kostar mycket pengar. Idag har cirka 286 000 pensionärer bostadstillägg.

Om alla får så anständiga pensioner att man kan betala sin boendekostnad utan att “tigga och be” behövs inga bostadstillägg och man kan använda de byråkratiska kostnaderna till vettigare saker.

Rolf Waltersson

You May Also Like