Bild: Klaus Hausmann / Pixabay

eFOLKET-medarbetare riktar allvarlig kritik mot programinslag i Sveriges Radio

Brev till Thomas Nordegren och Louise Epstein, gällande ett inslag i programmet Nordegren & Epstein (20/4 2020)

nordegrenepstein@sverigesradio.se

Hejsan Louise och Thomas!

Jag som skriver dessa rader brukar ofta med nöje följa era program. Alltid är det något intressant och tankeväckande. Och jag hejade verkligen på er i “På Spåret”!

Igår stod jag och lagade mat och lyssnade på ert program och blev jätteglad när jag hörde att ni skulle ta upp de kubanska internationella läkarbrigaderna. Vad bra att de äntligen omnämns och får ett erkännande för sina insatser speciellt i dessa Corona-tider. Gissa om jag blev ledsen när ni presenterade den närmast professionelle Kuba-hataren Erik Jennische. Mannen kommer ju från Liberalernas internationella organisation Silc. Silc har ju länge stött den USA-baserade “oppositionen” vars målsättning det är att stödda på USA och den högerextrema exilkubanska miljön återupprätta makten för dom som förlorade den 1959. Civil Rights Defenders där Jennische är “Latinamerikachef” är en täckmantel för de liberalerna i Silc.

Men sen tänkte jag; Det måste ju presenteras en motdebattör. Louise och Tomas kan inte bara bjuda in den ena sidan i den här debatten. Men det kom ingen sådan!

Jennische fick ösa sitt förtal över läkarbrigaderna utan någon som helst kritik. Jag ska inte här presentera hela motbilden. Låt mej bara ta några exempel. Jennische fick frågan om den högerextrema Bolsonaros utvisning av läkarbrigaderna från Brasilien. Jennische talade om för oss att de brasilianska läkarna inte ville ha någon konkurrens från de kubanerna som arbetade för mycket lägre löner. Sanningen är att de flesta brasilianska läkare aldrig sätter sin fot i de områden där de kubanska läkarna utförde sitt självuppoffrande arbete. Samma sak gällde Bolivia. Jag råkar vara gift med en kvinna från Bolivia och har tillbringat mycket tid i landet. (Och även besökt Brasilien vid flera tillfällen).

En intressant detalj: När Corona-epidemin bröt ut i Brasilien gjorde den brasilianske hälsoministern João Gabbardo avbön och bad de kubanska läkarna att återvända!!

Det hade varit intressant om ni hade kunnat klämma Jennische på det, men ni visste det kanske inte. Jag tror säkert att Jennische visste det. Men den detaljen passade inte in i herr Jennisches historieberättare. Dom är bra på att mörka, dessa Silc-killar.

Jag snackade med en vän igår som också hört ert program och var lika chockad. Vi diskuterade hur det kunde komma sej att Jennische fick stå oemotsagd och att programdelen bröt så öppet mot kravet på opartiskhet. Han hade en teori som jag tycker verka rimlig. Samma dag hade Eskilstuna-Kuriren haft en artikel om de kubanska läkarbrigaderna. En resonerande artikel. Med en mot regimen kritisk faktaruta där man tog upp enpartisystemet med mera. Men själva texten var balanserad och vägde argument mot varandra.

Min vän trodde att Jennische och hans kumpaner läst artikeln som kom från TT. Trots att den innehöll kritik mot den kubanska konstitutionen var den tillräckligt balanserad och resonerande för att vara helt oacceptabel för Jennische et consortes.

Min kompis kastade fram teorin att Jennisches grupp helt enkelt ringde Sveriges Radio och talade om att det var lämpligt att dom fick komma.

Jag vet inte om det gick till så. Men när jag kom hem och började söka med min datamaskin så måste jag säga att teorin framstår som allt mer trolig. Det visade sej nämligen att en rad tidningar hade publicerat samma artikel som Eskilstuna-Kuriren. Och en rad andra hade publicerat en snarlik text också från TT.

Här kan ni se länkarna till dom.

Den andra artikeln

Det är klart att Jennische-gänget gick i taket. Så min fråga till er blir: Gick det till på det här sättet som min kompis trodde? Om inte, hur gick det då till när Jennische fick oemotsagd sitta i er studio?

Det pågår just nu en frenetisk kampanj från USA:s och deras marionetters sida för att smutskasta de kubanska läkarbrigaderna. Trumpregeringen förstår ju hur uppskattade de kubanska sjukvårdsteamen är.

Andorras regering hade ju vänt sej till Frankrike och Spanien med bön om hjälp när flera av det lilla landets egna läkare blivit sjuka. Ingen hjälp kom. Då kontaktade Andorrianerna (heter det så?) Kuba. Efter en vecka landade en kubansk brigad med 39 hjältar. (Är det inte konstigt att de läkare som kämpar mot Coronan i England, Sverige, Italien och så vidare kallas hjältar medans de kubanska läkarna som hjälper folk över hela världen oavsett om ländernas regeringar är vänliga eller ovänliga mot Kuba, dessa kubaner smutskastas och misstänkliggörs av typer som Bolsonaro och Jennische).

USA ingrep och uppmanade Andorra att inte ta emot hjälp från Kuba, med Andorras regering stod på sej.

Kubanska läkare på väg ut. “Slavarbetare” enligt Erik Jennische. Hjältar enligt de flesta.

Kuba kan inte köpa lungrespiratorer från de leverantörer landet brukar använda. Två tillverkare har köpts upp av ett företag i USA. Apparaterna är nödvändiga för personer i allvarligt eller kritiskt tillstånd av Covid-19.

Medicuba, företaget som exporterar och importerar hälsovårdsprodukter för Hälsovårdsministeriet på Kuba, fick meddelande från IMT Medial AG och Acutronic att de köpts av Vyaire Medical Inc, Illinois, USA och att “vi från och med idag måste säga upp alla kommersiella förbindelser med Medicuba”.

USA försöker nu sprida den falska nyheten att man visst sålt mediciner till Kuba under 2019.

Kubanerna uppmanar nu USA att bevisa att USA sålt en enda flaska medicin till landet. Däremot säger sej kubanerna ha kommit över medicin genom tredje hand.

En stor mängd skyddsutrustning som Kina skänkt till olika länder i Latinamerika transporterades genom USA som då såg till att Kuba inte fick någonting.

USA ser hellre att kubaner i brist på respiratorer kvävs ihjäl.

Vem står för humanitet? Vem står för iskall maktpolitik? Kanske något att ta upp i programmet?

Jag vill påpeka att undertecknad inte alls står för någon okritisk syn på den kubanska regimen. Men det får väl råda vett och sans!

Om ni har lust kan ni kolla en på många områden kritisk artikel jag skrev om utvecklingen på Kuba för fyra år sedan. Notera att den skrevs under tövädret mellan USA och Kuba då Obama till och med besökte Kuba.

Kubanerna har skickat 45 nya brigader nu under Corona-krisen. Man hade sen tidigare närvaro i 60 länder. Fattiga länder behöver inte betala.

Den gode Jennische påstod att Kuba har läkarbrist på hemmaplan p.g.a. att man skickar ut sin brigader. Lögn! Kuba har 9 läkare per tusen medborgare. Om räknar bort dom som arbetar i de internationella brigaderna har man 6 läkare per 1000 medborgare. Hur många har Sverige? Svar 4!!

Hur många har USA? Svar 2,6 läkare per 1000 medborgare. Kina har 1,8. Kuba leder! Erik Jennische leder i lögnligan.

Vad speglar dom här siffrorna? Jag anser att dom speglar vilken typ av regim vi har att göra med.

USA spenderar 465 miljarder dollar på sin krigsmakt. Man har hangarfartyg, robotmissiler, bombplan. Men inte skyddsutrustning till sina sjuksköterskor. Det speglar också vilken typ av regering vi har att göra med.

Men hur gör vi nu? Jag uppskattar verkligen ert program och vill inte alls ställa till det. Ändå måste det nog till en anmälan till granskningsnämnden. Det fullständigt horribla förtalet gentemot de kubanska läkarbrigaderna kan ju helt enkelt inte få passera.

Vad tänkte ni på när ni lät Jennische ösa ur sej sitt hat mot Kuba (och bakom ligger naturligtvis ett hat mot arbetarrörelsen och socialismen) utan att den andra sida fick komma till tals?

Med hopp om att ni noga tänker över denna fadäs i ert arbete och med hopp om många fler bra program. Jag vet ju att ni kan mycket, mycket bättre än vad ni presterade i måndags.

Varma hälsningar

Peter Widén
pensionerad metallarbetare i Eskilstuna.

You May Also Like