Det är viktigt att beakta andra människors åsikter, att ta in deras perspektiv och försöka förstå varför de tycker som de gör. Är man för rak och alldeles för lättvindig i att felförklara deras ståndpunkter, är det lätt att dispyter uppstår. Och dispyter finns det alldeles för mycket av. Men, trots detta, tror jag ändå att det ibland krävs att man snäser ifrån och visar att personen i fråga är ute och cyklar. Vissa ämnen ska det inte råda några oklarheter om i vad som är rätt och fel. Jag tänkte ägna denna artikel åt tre sådana avsnäsningar.
Ett nytt kallt krig mellan USA och Ryssland?
Nu när krisen i Venezuela tycks närma sig ett avgörande ställer sig media-människor frågan ifall ett nytt kallt krig mellan USA och Ryssland börjar ta form. De båda länderna står ju på motsatt sida i kampen om vilka som ska styra det sydamerikanska landet. Diskussionen om ett nytt kallt krig har förts ända sedan 2014, då konflikten i Ukraina startade. Låt mig vara kortfattad i min avsnäsning på denna punk. Ett nytt kallt krig förutsätter att två relativt jämnstarka krafter ställs mot varandra i kampen om vem som slutligen ska bli mäktigast. USA har idag omringat Ryssland med missiler, och har kapaciteten att utplåna landet tio gånger om. Till er som babblar om ett nytt kallt krig vill jag rikta denna fråga: Skulle ni förvänta er en kamp eller en slakt ifall ni såg en råtta som fastnat under tassen på en isbjörn?
Ska vintern aldrig ta slut?
Varje dag så här års kan de som vill läsa i tidningarna om vart vintern ska slå till här näst. Vintern behandlas nästan som en tragedi som vi alla måste försöka överleva tillsammans. Bland människor jag talat med låter det som att vintern gått på övertid och att den håller oss gisslan i sitt kyliga grepp. För er som har den inställningen vill jag bara påpeka att vintern har tre månader, varav den sista heter februari. Vi befinner oss i februari nu, och den varar i hela 25 dagar till. Efter det får ni gnälla! Själv tycker jag att de stora snömängderna vi fått är glädjande. Dels för att snöskottning ger motion och även för att det ju är helt normalt att det faller snö så här års. Det tyder på att vårt klimat ännu inte helt är satt ur spel.
Melodifestivalen, en folkfest?
Vi kan, i snökaos och iskyla, ändå trösta oss med att Melodifestivalen lägligt har dragit igång. Denna folkfest, som media-människorna kallar den. Men är det en folkfest? Med dess dalande tittarsiffror och sin ständigt repetitiva lista av deltagare, så kan i alla fall inte jag kalla den för folkets fest. Melodifestivalen har funnits i 60 år nu, och under den första halvan av dess historia fanns det bara ett alternativ för folket när de ville titta på TV. Inte konstigt att den på den tiden kallades folkfest. Men så är inte fallet idag. Idag har det gått så långt att man ringer in artister som var med och tävlade på 60-talet. Senast Owe Thörnqvist, och i år den 87-åriga Jan Malmsjö. Är det inte dags att Melodifestivalen nu ställs in i SVT:s förråd, och att en ny folkfest utvecklas?
Jag förstår att jag med min kritik av Melodifestivalen upprör sisådär en tiondel av befolkningen, den tiondel som kallar sig hängivna “mellofans”. Till er vill jag säga att jag står öppen för er kritik. Skicka in en replik hit till eFOLKET ifall ni vill. Även jag behöver bli avsnäst ibland.
Linus Bouvin