“Le Roi est mort, vive le Roi Konungen är död, leve konungen ett häroldsrop som i det gamla monarkiska Frankrike brukade höjas inför folkskaran så snart en regerande konung avlidit.
Uttrycket användes första gången vid Karl VII:s tronbestigning 1422, men övergick tidigt till att vara återkommande vid tronskiften även utanför Frankrike”. Wikipedia.
Nu är det Storbritanniens drottning Elizabeth II som avlidit – en gammal dam som uppnådde den aktningsvärda åldern av 96 år.
Men hon var inte bara Storbritanniens drottning. Förutom att vara Engelska kyrkans högsta beskyddare var hon även symboliskt överhuvud och formell regent över 14 av de kvarvarande länderna i det brittiska kolonialväldet som sträckte sig runt hela jordklotet.
- Antigua och Barbuda
- Australien
- Bahamas
- Belize
- Grenada
- Jamaica
- Kanada
- Nya Zeeland
- Papua Nya Guinea
- Saint Christopher och Nevis
- Saint Lucia
- Saint Vincent och Grenadinerna
- Salomonöarna
- Tuvalu
När Elizabeth II tillträdde som drottning 6 februari 1952 “hade Storbritannien just FÖRLORAT Indien”, som en expert på Storbritanniens historia uttryckte sig idag 9 september på morgonen i Dagens Eko P1 Indien, som “förlorades” 1947, var kanske den koloni där det brittiska förtrycket var som brutalast.
På TV-nyheterna igår kväll i TV4 var både hallåan och de två inbjudna experterna sorgklädda när man pratade om drottningens död
På en karta i studion visades en bild på det Brittiska kolonialväldet när det var som stört. Varför? Inte för att kritisera kolonialismen utan för att ge en nostalgisk tillbakablick över det storslagna Brittiska imperiet “där solen aldrig gick ner”.
Och man visade i TV4 ett klipp där Kanadas premiärminister Justin Trudeau gör ett uttalande:
I egenskap av hennes tolfte kanadensiske premiärminister har jag svårt att förstå min sista sittning med henne var just min sista”
Betyder det att Kanadas premiärminister fortfarande ser sig som en “undersåte” under det Brittiska imperiet och dess monark?
Det är aldrig roligt när folk dör. Men jag har svårt att instämma i den här oreserverade hyllningskören. Drottning Elizabeth II och det brittiska kungahuset är en symbol, ja kanske inte bara en symbol, över en snobbig brittisk överklass som visade sitt rätta ansikte inte minst under den forna stormaktstiden som ett kolonialvälde. Nu har i alla fall solen gått ner över drottning Elisabeth II
PS. Australien och Nya Zeeland har fortfarande den brittiska unionsflaggan infogad i hörnet på sina nationsflaggor. Det koloniala arvet lever kvar, och kanske inte bara i den symboliska flaggan. Nu blir prins Charles kung och övertar rollen som formell (?) ledare över Australiens första kammare, senaten.
Lästips:
- Australisk senator vägrar “svära trohet” enligt protokollet till Storbritanniens drottning Elizabeth II – eFOLKET, 3 augusti 2022.
- Nu ska Australien utreda förtrycket och förföljelserna av aboriginerna – eFOLKET, 12 mars 2021.
- Imperier — uppgång och fall – eFOLKET, 2 januari 2019.
Rolf Waltersson