Aboriginer duger som prydnad på frimärke.

Nu ska Australien utreda förtrycket och förföljelsen av aboriginerna

I ett meddelande från TT 9 mars kan man läsa:

Koloniseringens effekter utreds i Australien.

Den australiska delstaten Victoria säger att den ska utreda kolonisationens inverkan på urfolket aboriginer. Det är den första utredningen i sitt slag i Australien, enligt BBC.

Delstaten Victoria i Australien. Tasmanien är ön som ligger söder om Victoria.

1788 började koloniseringen av Australien, aboriginerna förlorade sin mark och har sedan dess utsatts för systematiska orättvisor. Till skillnad från andra länder i Samväldet (det brittiska samväldet. Min anmärkning) har Australien aldrig formellt granskat den fulla effekten av tidigare politik.

En utredning borde ha inletts för länge sedan, enligt delstatsregeringen i Victoria.

 – 233 år av våld, fördrivning och förlust. 233 år av avsiktlig tystnad. I dag förbinder vi oss att säga sanningen, skriver regeringen i ett gemensamt uttalande med urfolksledare.

Utredningen ska inledas senare i år och väntas offentliggöra sina slutsatser 2022.

Sent ska syndaren vakna. Det är många länder och kolonialmakter runtom i världen som har synder man ännu inte gjort upp med. Ja, synder kanske är ett milt uttryck när det handlar om medvetna och systematiska förföljelser och utrotningar.

Dessutom är delstaten Victoria bara en liten del av Australien. Man kan ju tycka att man borde ta ett samlat grepp över förföljelsen av aboriginer över hela Australien.

Förhoppningsvis är detta bara en början av granskningen av hur urbefolkningen i Australien förföljts, fördrivits och utrotats under först det brittiska kolonialväldet, och därefter av den australiska staten.

Förföljelserna av aboriginerna i Australien har stora likheter med hur indianerna behandlades i Nordamerika. De blev fråntagna sin mark och förvisades till reservat.

Av Australiens nuvarande befolkning på 25 miljoner är cirka 2-3 procent aboriginer. På ön Tasmanien, som är en av Australiens delstater, är aboriginerna helt utrotade.

Om det är för smått att läsa bildtexten om aboriginerna på Tasmanien så står det:

På Tasmanien har aboriginer funnits i minst 35 000 år. För tiotusen år sedan under den senaste istiden skildes Tasmanien från fastlandet.

I början på 1800-talet levde ca 5000 aboriginer här. (5000 – 10 000 enligt en annan uppgift. Min anmärkning) 1876 dog den sista aboriginen, Truganini (ej källsäkert).

Aboriginerna fördrevs från sina marker genom ren utrotning eller genom diverse knep, varav förgiftat mjöl var ett.

I sydöst hade engelsmännen anlagt ett fängelse, Port Arthur, dit kolonins värsta brottslingar internerades.

(Det var främst förbrytare från Storbritannien som förvisades till Port Arthur. Min anmärkning)

Den som vill läsa mera om aboriginerna kan gå in på “SO-rummet. Aboriginernas historia. Urfolk minoriteter”.

PS.

Australiens flagga har fortfarande den brittiska unionsflaggan infogad uppe i hörnet. Är det för att man vill hålla minnet levande om arvet från det brittiska imperiet?

Rolf Waltersson

You May Also Like