Kröningen av Kung Charles III.

Det “vänstervridna” SVT prioriterar

Arbetarrörelsen högtidsdag 1 maj uppmärksammades i år av SVT med ett fem minuter “långt” inslag i nyhetssändningen kl 19.30. I övrigt inget programinslag i SVT som hade anknytning till 1 maj och arbetarrörelsen.

Tidigare, för ett antal år tillbaka, hade SVT förlängda nyhetssändningar med en bredare rapportering om 1 maj-firandet, både i Sverige och runtom i världen. Man visade ofta någon film eller annat program som hade anknytning till arbetarrörelsen, till exempel Bo Widerbergs “Ådalen 31”.

Kröningen av Charles III i England direktsändes i SVT 1 i 5 timmar och 30 minuter. Det var mellan 10.30-16.00.

Dagen därpå visade SVT 1 ett sammandrag av kröningen på 1 timme. Sammanlagt alltså 6 timmar och 30 minuter sändning av kungakröningen i Storbritannien.

Oavsett vad han har för åsikter om 1 maj och om kungligheter kan man tycka att prioriteringen är en aning snedvriden. 5 minuter jämfört med 6 timmar och 30 minuter.

Är det detta som en del kallar det “vänstervridna” public service?

Hade det varit tvärtom 6 timmar och 30 minuter rapportering om 1 maj-firandet och bara 5 minuter från kröningen av Charles III, hade det nog blivit folkstorm.

Några små pikanta “detaljer” om kungakronan som användes vid kröningen. På toppen sitter ett klot, en jordglob, som symboliserar världen som monarken styr över. En symbol för det brittiska imperiet som en gång var världens största imperium, som var så stort att “solen aldrig gick ner”, eftersom man hade kolonier i alla världsdelar Fortfarande är den Storbritanniens kung/drottning som, formellt, styr över till exempel Australien.

Brittiska flaggan “Union Jack” finns fortfarande infogad i 29 andra nationsflaggor (kolonier eller före detta kolonier). Till exempel Australiens och Nya Zeelands flaggor. (se lästips)

Korset som sitter högst på kronan visar att “monarken är Guds representant på jorden”. Alltså inte enbart Guds representant över Storbritannien utan över jorden. Det är till att ha storhetsvansinne.

Under ytan på det som till synes bara är rojalistisk pompa och ståt, döljer sig unkna imperialistiska stormaktsdrömmar.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like