Bruneis diktator har en kolossal närhet till folket, enligt Carl Gustaf.

Brist på jämlikhet – även bland kungligheter

Jag läser att det svenska kungahuset har en gemensam förmögenhet på 587 miljoner kronor, varav kung Carl Gustafs egen privata förmögenhet uppgår till 300 miljoner kronor.

Med detta placerar det svenska kungahuset sig på 7:e plats när det gäller de Europeiska kungahusens förmögenheter.

I Europa finns det 14 aktiva monarkier, enligt Expressen 14 oktober 2017, vårat kungahus i “landet lagom” placerar sig således i mitten på listan.

Rikast av dessa europeiska kungahus är Liechtenstein och prins Hans Adam II med en förmögenhet på 40 miljarder kronor. Med detta hamnar Liechtenstein på 6:e plats i hela världen.

Norge har det fattigaste kungahuset i Europa. Kung Harald V och hans familj har bara 260 miljoner kronor i förmögenhet.

De riktigt stora elefanterna hittar man i Asien. Rikast av alla var tidigare Thailands kung Bhumibol Adulyadej med en förmögenhet motsvarande 217 miljarder kronor. Han dog 2019 och ersattes av Maha Vajiralongkorn (även kallad Rama X).

Näst rikaste kungadömet hittar man i Brunei. Sultanen Hassanail Bolkiah Mu´izzadin Waddaulah har en förmögenhet som motsvarar 185 miljarder kronor.

Det är möjligt att han nu är den rikaste kungen i världen efter att den tidigare rekordhållaren, kungen av Thailand, dog för ett par år sedan.

Vår kung Carl XVI Gustaf har varit ett par gånger och hälsat på hos sin kollega i Brunei. Ni kan läsa om det i eFOLKET 29 mars 2019 under rubriken: “Stening till döds för homosexualitet och otrohet och amputering av händer och fötter för stöld”.

Det var i samband med det statsbesöket kungen uttalade sin beundran för sultanen och hans kolossala närhet till folket.

“Sedan åker de på 14 dagars rundresa motsvarande en Eriksgata, som vi gör. Det gör de varje år till varje by och hälsar på varenda invånare, handskakar. Då finns alla möjligheter till nära direktkommunikation med alla hans invånare i Brunei, så jag upplever det som väldigt nära”, säger kungen enligt Aftonbladet.

Eftersom kungen och drottningens resa till Brunei var ett statsbesök betalades resan och alla övriga kostnader av utrikesdepartementet, så kungen behövde inte nagga av “sparkapitalet” på 300 miljoner för resan dit.

PS. Brunei har 415 000 invånare (2013). Ytan är 5 770 kvadratkilometer. Nästan exakt lika stort som Sörmland. Sörmland har 300 000 invånare.

Kan sultanen av Brunei skaka hand med alla sina invånare på 14 dagar, borde våran kung klara av att skaka hand med alla sörmlänningar på 14 dagar.

Kom igen kungen! Visa att du är lika folklig som sultanen av Brunei.

Har du läst Vilhelm Mobergs bok “Därför är jag republikan”, vet du säkert att vid en riktig Eriksgata, som förr i tiden, ska kungen färdas motsols.

Bruneis valspråk: “Brunei, fredens boning”.

Rolf Waltersson

You May Also Like