Australisk senator vägrar “svära trohet” enligt protokollet till Storbritanniens drottning Elizabeth II

Storbritanniens sittande monark är formellt statschef i en rad så kallade samväldesländer, några av det brittiska imperiets tidigare kolonier. Australien är ett av dessa länder.

Det hör till “god sed” att de som blir invalda i den australiska senaten ska svära “trohet mot Storbritanniens kungahus”, i det här fallet till nuvarande drottning Elizabeth II.

Men när den nyvalde senatorn Lidia Thorpe skulle avlägga denna “trohetsed” 1 augusti, protesterade hon genom att läsa upp en variant med ett eget tillägg:

Jag svär trohet till den koloniserande hennes majestät drottning Elizabeth II …”.

Hon blev genast tillrättavisad och uppmanades av senatens talman att läsa upp “trohetseden som den är skriven”.

Den här protesten från senator Lidia Thorpe, som representerar Det Gröna Partiet, har sin grund i att hon är den förste som blivit invald från Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna.

Under mer än 100 år som brittisk koloni dödades tusentals aboriginer av de brittiska kolonisatörerna.

Australien blev självständigt från Storbritannien 1901, men är fortfarande formellt en konstitutionell monarki som lyder under det brittiska kungahuset. Formellt är drottning Elizabeth II Australiens statschef.

Enligt konstitutionen består Australiens första kammaren (senaten) av den brittiska drottningen och de 76 senatorerna. Källa: Wikipedia.

Australiens flagga har fortfarande den brittisk flaggan infälld i övre vänstra hörnet, som ett “minne” från den koloniala tiden. De sex vita stjärnorna på flaggan symboliserar Australiens sex delstater

Det är detta koloniala arv Lidia Thorpe nu protesterar mot. Hon kräver en “sanningskommission” där man går till botten med den diskriminering och de brott som ursprungsbefolkningen utsattes för under Storbritanniens kolonialtid, en diskriminering man fått ”som arv” och som till stor del kvarstår.

Början till en sådan granskning och upprättelse har tagits, om dock i liten skala, när delstatsregeringen i Victoria beslutade att tillsätta en sådan “sanningskommission”

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like